Yayınlanma: 20 Şubat 2023 07:54
Güncellenme: 19 Kasım 2024 10:53
23 Ocak 2023’te başlayan Recep ayı ile birlikte İslam alemi için kutsal olan üç aylar başladı. Müslümanlar için büyük bir öneme sahip olan Recep, Şaban ve Ramazan ayının tarihleri ise merak ediliyor. Peki, 2023 Şaban ayı ne zaman? Şaban ayı orucu nedir? Nasıl tutulur? Sizler için derledik.
Hicri takvime göre yılın sekizinci ayı Şaban ayı olarak kabul ediliyor. Şaban ayı, Recep ayından sonra ve Ramazan ayından önce geliyor. 2023 yılında Şaban ayı 21 Şubat Salı günü başlayacak. Ramazan ayının habercisi olan Şaban ayında birçok ibadet ve hayır yerine getirilmektedir. Bu önemli ayla ilgili Hazreti Muhammed (S.A.V.) “Şaban benim ayımdır.” “Şaban günahları temizleyendir.” demiştir.
Şaban ayında tutulması gereken oruçlarla ilgili bazı tavsiyeler bulunmaktadır. Şaban ayının ilk günü, 13. Günü (Eyyam-ı Biyz Orucu), 14. Günü (Eyyam-ı Biyz Orucu), 15. Günü (Eyyam-ı Biyz Orucu) ve 30. Gününde oruç tutulması tavsiye edilmektedir. Bu ibadetlere Şaban Orucu denmektedir. Ayrıca Şaban ayının 1. Gecesi, 15. Gecesi ve 27. Gecesinin ibadetle geçirilmesi tavsiye edilmektedir.
Şaban ayı içerisinde oruç tutmak isteyen kişiler "Niyet ettim Allah rızası için yarınki nafile orucumu tutmaya" şeklinde niyet ederek oruçlarını tutabilirler. Diyanet bilgisine göre, Recep, Şaban ve Ramazan aylarında kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde nafile oruç tutabilir.
Recep ayı girdiği zaman Peygamberimiz (sav) şöyle dua ederdi: ''Allahım! Recep ve Şaban aylarını hakkımızda mübarek eyle, bizi Ramazan ayına ulaştır!''
— Genç MÜSİAD (@gencmusiad) April 1, 2022
Birliğin, beraberliğin ve hoşgörünün ayı olan Ramazan ayının, ülkemize ve tüm İslam alemine hayırlar getirmesini temenni ederiz. pic.twitter.com/8PAkb5zkFy
Çocukları oruç tutmaya alıştırmak için oyun oynatma yöntemleridir.
Her şey senin için bebeğim sen mutlu ve güzel güzel karnımda büyü diye.
İçimde şekerden tatlı bir bebeğin büyüdüğünü hissediyorum.
Yediğim her lokmanın birisi senin, sen sağlıkla büyü diye her senin için bebeğim.
Sen büyüdükçe bizimde mutluluğumuz büyüyor bebişim.
Sen yaşadığım hayatın anlamısın.
Sen bizim hayatımıza girmeden mutluluk kattın seni sevgiyle, heyecanla bekliyoruz bebeğim.
Seni heyecanla bekliyorum canım kızım.
Hayatım canım eşimle değişti seninle güzelleşti bebeğim.
Çok yaramazlık yapıyorsun orda, dışarıda uslu uslu duracaksın şimdiden anlaşalım seninle.
Oruç tutan kişi, Allah tarafından bağışlanır ve günahlarından arınır. Bu ayın önemlerinden biri de birleştirici ve barıştırıcı olmasıdır. Bu sebeple ramazan ayında oruç tutmak önemlidir.
Az yağlı peynir, haşlanmış yumurta, pekmez, süt, kepekli ekmek, meyve seçimi ideal olacaktır. Uzun süre tok kalabilmek ve kabızlığı önlemek amacıyla en az 4-5 dilim kepekli ekmek ve yanında sıvı alımına özen gösterilmelidir. İftar 2-3 öğüne bölünerek yapılmalı.
Hayır değildir.
Hayır, değildir.