Yayınlanma: 21 Mart 2023 14:05
Güncellenme: 17 Kasım 2024 02:40
Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü, Down sendromlu kişilerin potansiyellerine odaklanmak, toplumsal farkındalığı artırmak ve Down sendromu hakkındaki yanlış bilgileri ortadan kaldırmak için her yıl 21 Mart gününde farklı etkinliklerle kutlanmaktadır.
Down sendromunun adı, sendromu ilk kez 1866'da tanımlayan İngiliz hekim John Langdon Down'dan gelmektedir. 1959'da Jérôme Lejeune tarafından 21. kromozomun trizomisi olduğu tanımlanmıştır.Birleşmiş Milletler tarafından toplumu bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla 2011 yılında 21 Mart, Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü olarak ilan edilmiştir.
Down Sendromu Nedir?
Down sendromu aslen bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Dünyada 6 milyon civarında down sendromlu birey yaşamakta, bu farklılık ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı gözetmeksizin her toplumda görülebilmektedir.
Down Sendromu, bir kromozom anomalisidir. Bu sendroma sahip olmayan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down Sendrom'lu bireylerde ki kromozom sayısı 47’dir. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile ortaya çıkar. Bu sebepten dolayı Down Sendromu Trisomy 21 adıyla da bilinmektedir.
Trisomy 21, Translokasyon ve Mozaik olmak üzere 3 tip Down Sendromu bulunmaktadır. Down Sendromu tanısı doğumdan hemen ya da kısa bir süre sonra konulur. Down Sendromlularda görülen bazı belirgin fiziksel özellikler; çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak başparmağının diğer parmaklardan daha açık olması tipiktir.
21 Mart Dünya Down Sendromu Günü'nde Down sendromlu bireylerin hayatına +1 değer katmak için linke tıkla destek ol! 💚🖤💜
— Türkiye Down Sendromu Derneği (@DownTurkiye) March 20, 2023
👉https://t.co/YtDITnVxB9#downsendromu #downtürkiye #21MartDünyaDownSendromuGünü pic.twitter.com/yEUdDpigPC