Yayınlanma: 20 Mart 2021 19:07
Güncellenme: 22 Kasım 2024 10:23
Avrupa Birliği, Cumhurbaşkanı kararıyla Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına tepki gösterdi.
Sputnik'te yer alan habere göre; Avrupa Birliği'nin yasama organı olan Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, kararı Türkiye'de "hükûmetin gerçek yüzünü gösterdiği" olarak yorumlayarak şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye'nin cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiği haberini alarak uyanınca perişan oldum. Bu mevcut Türkiye hükûmetinin gerçek yüzü: Hukukun üstünlüğünü umursamamak, insan hakları konusunda tamamıyla yanlış yönde gitmek. Umarım (AB Komisyonu Başkanı) von der Leyen ve Avrupa Komisyonu Başkanı (Charles Michel) başka bir yergiden önce bunu görür."
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric de Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının, Türkiye'de, Avrupa ve ötesinde, kadınların korunmasını tehlikeye attığını belirtti.
Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Buric; "Türkiye'nin kadına yönelik şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiğini duyurması kahredici bir haberdir. İstanbul Sözleşmesi, 34 Avrupa ülkesini kapsar ve kadınları her gün karşılaştıkları şiddetten koruma konusunda altın değerinde uluslararası bir çaba olarak kabul edilir. Bu adım, Türkiye, Avrupa ve ötesinde kadınların korunmasını tehlikeye atan büyük bir geri adımdır" ifadesini kullandı.
Bununla birlikte AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eş Başkanı Sergey Lagodinsky, Ankara'nın gelecek hafta yapılacak Avrupa Birliği Konseyi zirvesinden önce İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesini "provokasyon" olarak değerlendirdi.
Kişisel Twitter hesabı üzerinden paylaşımında bulunan Lagodinsky, "Son 24 saatte Türkiye hükûmeti AB ile olan son ortak duruşlarından maraton koşar gibi uzaklaştı" yazdı.