Yayınlanma: 3 Şubat 2023 06:04
Güncellenme: 22 Kasım 2024 16:59
ABD’li Senatörlerden Biden’a: Türkiye’ye F-16 satılmasın. ABD'de 27 senatör; İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay verilmediği sürece Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satılmamasını talep etti.
Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği süreci İsveç’in başkenti Stokholm'de yaşanan provokasyonların ardından sekteye uğradı. Her iki ülkeyi de teröre karşı mücadelede gerektiğini yapmamakla suçlayan Türkiye, önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın maketi ile yapılan eylem ardından da Kur’an-ı Kerim yakılmasının ardından iki ülkeyle görüşmeleri askıya aldı. Türkiye’nin kararı, ABD’de de yankı buldu. ABD’li 27 senatör ‘İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylayana Türkiye’ye F-16 satılmaması’ yönünde çağrıda bulundu.
Senatörler tarafından Biden'a gönderilen mektupta, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğinin onaylanmamasının Ukrayna-Rusya Savaşı'nın devam ettiği kritik bir süreçte NATO'nun birliğini tehdit ettiği belirtildi. Senatörler, İsveç ve Finlandiya'nın üçlü mutabakatın şartlarını yerine getirdiğini öne sürdü.
Mektupta ayrıca, iki ülkenin NATO'ya katılımı Türkiye tarafından onaylandıktan sonra, Kongre'nin F-16 savaş uçaklarının satışını değerlendirebileceği ifade edildi.
Ned Price’den Yanıt
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, dün düzenlediği basın toplantısında konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Pierce, kendisine yöneltilen, “Bu mektubu gönderenlerle aynı pozisyonda mısınız? Teknik görüşmelerin bitmesine rağmen neden Kongre’ye resmi bilgilendirmeyi göndermiyorsunuz” sorusuna şu sözlerle yanıt verdi:
“Son haftalarda bu konu hakkında konuşma fırsatımız oldu. Fakat yaz aylarına dönersek Madrid’deki NATO Zirvesi’nde Erdoğan’ın yanına oturan Biden’ın Türkiye’ye F-16 satışını desteklediğini söylediğini hatırlatırım. Bir NATO müttefiki olan Türkiye’nin meşru güvenlik endişeleri var. Biz de bunu karşılamak için elimizden geleni yapacağız. Yani bu durum F-16 satışını desteklediğimizi anlatıyor.”
Kongre’ye F-16 satışı ile ilgili resmi bilgilendirmenin sadece yürütme organının almadığını ve farklı karar alma mekanizmaları olduğunu belirten Pierce, “Biz Kongre’ye F-16 satışını desteklediğimizi söyledik. Kongre bu konuda pozisyonunu belli etti, ya da bazı senatörler belli etti demek daha doğru olur” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin değerli bir NATO müttefiki olduğunu sözlerine ekleyen Price, Finlandiya ve İsveç’in de NATO’ya girmeye hazır olduğunu vurguladı ve “Biz her iki ülkenin de gelişmiş askeri yetenekleri, gelişmiş demokrasileri ile NATO’ya üye olmaya hazır olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.