Yayınlanma: 7 Şubat 2023 17:52
Güncellenme: 14 Ocak 2025 21:47
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı veya kısa adıyla AFAD; 29 Mayıs 2009 tarih ve 5902 sayılı kanunun 17 Haziran 2009'da Resmî Gazete'de yayımlanması ile birlikte; İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü (SSGM) ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü (TAY) yerine kurulan afet ve acil durum yönetimi kurumu olarak yer almıştır. Kurum Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
Bütün illerde valiye bağlı olan İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri bulunmakla beraber; 11 ilde bulunan Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlükleri, bu kuruma bağlı olarak çalışmalarıne devam etmektedir.
Afet öncesi hazırlık ve zarar azaltma, afet sırasında yapılacak müdahale ve afet sonrasın yapılacak iyileştirme çalışmalarının yönetim ve koordinasyonunu üstlenmek, kurumun temel görev ve hedefidir.
Afet ve acil durumlarda yurttaşlar, AFAD'A 122 numarasından ulaşabilirler.
AFAD’a nasıl yardımcı olunabileceği, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 şiddetinde depremin ardından araştırılmaya başlandı. Depremzedelere destek olmak isteyen birçok kişi, AFAD tarafından hizmete konulan 'gönüllülük başvuru sistemi'ni araştırıyor. Peki, AFAD gönüllüsü nasıl olunur, şartlar neler?
AFAD Gönüllülük Sistemine başvurular e-devlet üzerinden yapılmakta olup
başvuru yapan vatandaşlar SMS ve e-mail yoluyla portala
(https://gonullu.afad.gov.tr) yönlendirileceklerdir.
Gönüllü adayları, gönüllülük sistemi kapsamındaki eğitim, faaliyet ve görevleri
gönüllülük portalı üzerinden takip edebilecektir.
AFAD GÖNÜLLÜLÜK BAŞVURUSU İÇİN
TIKLAYINIZ
Adres. Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı No: 159 06800 Çankaya/ Ankara.
E-Posta : [email protected].
Telefon. 0 (312) 258 23 23.
Belgegeçer. 0 (312) 258 2082.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, afet ve acil durumlara ilişkin tek yetkili kurum olup, bir şemsiye kurum anlayışıyla afet ve acil durumun niteliği ve büyüklüğüne göre gerek Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri, Sağlık, Ulaştırma ve Altyapı vb. ilgili diğer bakanlıklar ile gerekse sivil toplum kuruluşları ile ...
Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketlerinden meydana gelen gerilme ve sıkışmalar, bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji birikimi yapar. Bu enerjiler zaman zaman ortaya çıkar ve hareket meydana getirir. Bu hareketli kısımlara fay, fayın bulunduğu yerlere fay hattı denir.