Akdeniz’de Sizi Zaman Yolculuğuna Çıkaracak 7 Antik Kent
Sahilleri ve doğa güzellikleriyle Türkiye’nin önemli turizm bölgelerinden biri olan Akdeniz, tüm bunların yanı sıra tarihe ışık tutan önemli antik kentlere de ev sahipliği yapmasıyla dikkat çekiyor.
Akdeniz’de sizi zaman yolculuğuna çıkaracak 7
antik kent. Patara, Termessos, Anemurium, Kanlıdivane, Kremna, Kastabala ve Kibyra antik kentleri; denizi ve havası ile hayran bırakan Akdeniz’e farklı bir gözle bakmanızı sağlayacak.
Patara Antik Kenti
Patara Antik Kenti Fethiye-Kalkan arasında Xanthos Vadisi'nin güneybatı ucunda bugünkü Gelemiş Köyü'nde yer almaktadır ve Likya'nın en önemli ve en eski şehirlerinden biridir. Helenistik Dönem’de inşa edilen anıtsal yapılar; meclis binası, tiyatro, zafer takları, bulvar, hamam, tahıl ambarı ve tarihin en eski deniz feneri de bu döneme aittir.
1988 yılından beri kazıları devam eden Patara Antik Kenti, arkeolojik ve tarihsel değerlerinin yanında Akdeniz kaplumbağaları Caretta-Carettaların milyonlarca yıldır yumurtalarını bırakıp yavruladıkları ender sahillerden biri olması ile dikkat çekmektedir.
Termessos Antik Kenti
Termessos Antik Kenti, Pisidia Bölgesi'nin “Milyas” olarak anılan güneybatı bölümünde, bugün “Güllük” adını taşıyan Solymos Dağı’nın dorukları arasındaki vadide, Anadolu’nun en eski halklarından Luvi'lerin soyundan gelme Solym’ler tarafından kurulmuş önemli bir antik kenttir. Orman içinde korunan ören yerlerinin en çarpıcılarından biri olup, aynı adı taşıyan Milli Park içinde yer alır.
Şehrin tarih sahnesine çıkışı ise Büyük İskender’in İ.Ö.333’de kenti kuşatması ve Termesosluların güçlü bir savunma yaparak kenti teslim etmemesiyle olmuştur.
Anemurium Antik Kenti
Mersin’in Anamur’un ilçesinde yer alan ve Anadolu'nun en güney noktasında bulunan Anemurium Antik Kenti 19'uncu yüzyılda İngiliz donanmasından Albay Francis Beaufor’un bu kıyılarda yaptığı keşif gezisiyle tanınmıştır.
Kesin olmamakla birlikte milattan önce 400 yıllarda kurulduğu tahmin edilen ve birçok medeniyetin buluştuğu bu antik şehir, geniş alana yayılan tarihi kalıntılara ve muhteşem deniz manzarasına sahiptir.
Kanlıdere Antik Kenti
Geçmişi MÖ 3. yüzyıla dayanan Kanlıdere Antik Kenti de Anemurium gibi Mersin’de yer almaktadır. Hellenistik Kule, Armaronxas Aile Kabartmaları, kiliseler, ev kalıntıları, Çanakçı Nekropolü gibi önemli yapılara ev sahipliği yapan kent, 19. yüzyılda bir Fransız gezginin tesadüfen bulmasıyla ortaya çıkmıştır ve bölgenin en önemli antik kentlerinden biri olarak gösterilmektedir.
Kremna Antik Kenti
Psidia'lılar tarafından kurulan Kremna Antik Kenti, Çamlık Köyü sınırların içerisinde, Aksu Vadisi’ne hâkim bir tepe üzerine yer alır. Etrafı surlarla çevrili kent, ızgara planlı olarak kurulmuştur. Güney ve batıdan olmak üzere iki girişi bulunan Kremna’da yapılan kazılarda çıkarılan büyük ve küçük Atena, Leto, Hygeia, Nemesis giyimli kadın, Apollon, Asklepios ve Herakles heykelleri Burdur Müzesi Kremna Salonu’nda sergilenmektedir.
Kastabala Antik Kenti
Kastabala-Hierapolis, Anadolu’nun güneydoğusunda Osmaniye'nin 12 kilometre kuzey-kuzeybatısında, Cevdetiye Beldesi-Karatepe Müzesi yolu üzerinde, Kesmeburun, Bahçe ve Kazmaca köylerinin ortasında yer alır. Kent, Ceyhan (Pyramos) Nehri’nin yakınlarında küçük bir ovaya hakim konumdadır. Kastabala'nın yer aldığı Kilikya Bölgesi'nden elde edilen yüzey buluntuları İÖ 2"nci 1000 ile Roma İmparatorluk-Geç Roma Dönemleri arasında farklı dönemlere tarihlenmiştir. Ancak Kastabala’nın İÖ 1'inci 1000 Roma İmparatorluk dönem arkeolojisi henüz yeterince araştırılmamıştır.
Kibyra Antik Kenti
Bölgenin öne çıkan bir diğer antik kenti de Kibyra Antik Kenti, Burdur Gölhisar ilçesinin Horzum mahallesinde birbirinden derin yarlarla ayrılan hâkim üç tepelik üzerinde yer almaktadır.
Roma ve Bizans döneminde inşa edilen devasa anıtsal yapılan ile hayranlık uyandıran kent, "Gladyatörler şehri" olarak bilinmektedir.
Yapılar, simetrik düzenlenmiş, tepelik teraslanarak göl ve ova manzarasına hâkim konumda ve hiçbir yapı bir diğerinin manzarasını kesmeyecek biçimde yerleştirilmiştir. Şehre girerken solda muhteşem bir anıtsal kapı ile Antik Çağ Anadolu’sunun 12-13 bin kişi kapasitesi ile en görkemli stadyumu bulunmaktadır.
Kaynak: Türkiye Kültür Portalı