Yayınlanma: 25 Ocak 2023 00:01
Güncellenme: 17 Kasım 2024 17:06
Almanya 'İstanbul Sözleşmesi'nin Tam Olarak Uygulanacağını Açıkladı
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Baerbock, Almanya'nın İstanbul Sözleşmesi'ni şubat ayından itibaren 'tam olarak uygulayacağını' bildirdi.
Almanya 'İstanbul Sözleşmesi'nin Tam Olarak Uygulanacağını Açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, kadına karşı şiddetin önlenmesini hedefleyen uluslararası İstanbul Sözleşmesi ile ilgili bugün önemli açıklamalarda bulundu. Alman bakan, İstanbul Sözleşmesi’nin şubat ayından itibaren ülkede tam olarak uygulanmaya başlanacağını duyurdu.
Almanya İstanbul Sözleşmesi'ni 1 Şubat 2018'de uygulamaya başlamış ancak ülkedeki sığınmacı ve göçmen kadınlara istinaden iki maddeye çekince koyma kararı alıştı. Annalena Baerbock’un açıklamasıyla Almanya'nın koyduğu bu çekinceler beş yılın ardından kalkmış olacak.
Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden Ayrıldı
"Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi" 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul'da hayata geçirilmiş bu nedenle İstanbul Sözleşmesi olarak adlandırılmıştı.
Uluslararası hukuk kapsamında bir insan hakları anlaşması olan sözleşme, taraf devletleri toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı; önleme, müdahale, koruma ve yasal yaptırımlar konusunda kapsamlı tedbirler almakla yükümlü kılıyor.
İstanbul Sözleşmesi, 14 Mart 2012’de TBMM’de kabul edildi. Böylelikle Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'ni onaylayan ilk ülke olmuştu. Ancak Türkiye Cumhuriyeti hükümeti Cumhurbaşkanlığı kararı ile 20 Mart 2021'de İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı aldı. Sözleşmenin "Türk aile yapısını bozduğu" ve "Eşcinselliğe yasal zemin hazırladığı" öne sürüldü. Sözleşme tüm bu iddialar nedeniyle Türkiye'de özellikle muhafazakar kesimler tarafından eleştiriliyordu.
İstanbul Sözleşmesi'ni 2017 yılına kadar toplam 46 ülke imzaladı, 34 ülke ise onayladı. Avrupa Birliği de sözleşmeyi 13 Haziran 2017 tarihinde imzalama kararı aldı. Sözleşme böylece kadına karşı şiddetin önlenmesinde hukuki bağlayıcılığı bulunan ilk uluslararası belge niteliği kazanmış oldu.