Yayınlanma: 3 Nisan 2023 16:05
Güncellenme: 14 Ocak 2025 02:28
Almanya, çalışanların kişisel zamanlarına gösterdiği özenle bilinen ülkelerden biri. Ülkede resmi ve dini tatillerin yanı sıra Pazar günü gibi bazı günler de tatil olarak geçirilmekte. Peki, Almanya’da tatil günleri nelerdir? Sizler için derledik.
Almanya’da resmi tatil günleri, tatilin geçerli olduğu eyaletlere göre üç kategoriye ayrılmaktadır. Bunlar; Resmi tatiller, bölgesel tatiller ve diğer (dini, okul tatilleri vb) tatillerdir.
Almanya’daki eyaletlerin hepsinde geçerli olan dokuz resmi tatil günü vardır. Almanya’da yeni yıl, 3 Ekim’de kutlanan Alman Birliği Günü ve Noel bu resmi tatil günlerinden bazılarıdır.
Almanya Federal Hükümeti‘nin ulusal bayramları ilan etme yetkisi olmasına rağmen, resmi tatiller üzerindeki kontrol öncelikli olarak Almanya’daki eyaletlere aittir. Bu sebeple, bazı federal eyaletler, başka eyaletlerde yerde tanınmayan günleri tatil olarak tanımlarlar. Örneğin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Almanya’da yalnızca Berlin eyaletinde resmi tatildir.
Resmi olarak tanınan tatillere ek olarak, 5 Aralık’taki St. Nicholas Günü (Nikolaus), Şubat ayındaki Pazartesi Karnavalı (Rosenmontag) ve 24 Aralık tarihinde kutlanılan Noel Arifesi (Weihnachtsabend) gibi günler de tatil olarak kutlanmaktadır. Bu günlerde bazı şirketlerçalışanlarına ücretsiz olarak izin verir ya da Almanya’daki çalışanların çoğu bu günleri yıllık izinlerinden kullanarak tatil olarak geçirir. Örnek olarak, Kuzey Ren-Vestfalya bölgesinde kutlanan Karnaval boyunca çalışanlar Pazartesi Karnavalı (Rosenmontag) günü izin alarak kutlamalara katılırlar.
Almanya'da bugün Karfreitag (Kutsal Cuma), dini tatil.
— Oktan Erdikmen (@oktanerdikmen) April 10, 2020
Hristiyan inancında, bugün İsa'nın çarmıha gerildiği ve öldüğü; pazar ve pazartesi ise yeniden dirildiği ve göğe yükseldiği günler (Ostersonntag ve Ostermontag) olarak kabul edilir.