Almanya Vatandaşı Olma Şartları Nelerdir?
Avrupa Birliği'nin (AB) lokomotif gücü konumundaki Almanya, iş gücü açığı en fazla olan ve dışarıdan nitelikli göçmene en çok ihtiyacı olan ülkelerden biri olarak görülüyor. Almanya'nın AB dışındaki ülkelerden nitelikli göçmen alımını kolaylaştıracak yasası Mart 2020'de yürürlüğe girmesi planlanıyor. Bu yolla Almanya'ya gelecek olan yüz binlerce göçmenin büyük çoğunluğu da yine Alman vatandaşlığına geçmenin yollarını arayacak. Türkiye gibi Avrupa Birliği üyesi olmayan ülke vatandaşları için Alman vatandaşlığı , Türk vatandaşlığından vazgeçmeyi şart koşuyor.
Almanya Vatandaşı Olmak İçin Ne Gerekiyor?
Alman vatandaşı sayılabilmek için Almanya'da en az 8 yıl oturum izni ile yaşamış olmak bir ön koşul. Alman dilini en az B1 seviyesine çıkaran kişiler için bu süre 6 yıla kadar düşebiliyor. Almancayı bilmek topluma entegre olmanın önemli bir unsuru olarak görülüyor. B1 seviyesi kişinin Almanca okuyup anladığına, resmi işlemlerini yapabildiğine ve insanlarla diyalog kurabildiği anlamını taşıyor.
Alman vatandaşlığı için yukarıdaki kriterlerin yanı sıra bir işe sahip olması ve kendisini mali olarak geçindiriyor olabilmesi, ayrıca ülkede bulunduğu süre zarfında suç işlememiş olması da koşullardan biri. Vatandaşlık için başvuru yapan kişiden Almanya'daki sabıka kaydının yanı sıra, geldiği ülkeden de adli sicil kağıdını belgelemesi bekleniyor.