Yayınlanma: 23 Eylül 2021 11:39
Güncellenme: 21 Kasım 2024 12:03
Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn eyalet sağlık bakanları ile koronavirüsle mücadele sürecini yeniden masaya yatırmak üzere toplantı düzenledi. Düzenlenen toplantı sonucunda aşı yaptırmak istemeyenler ile ilgili hayatın pahalılaşmasına yönelik yeni kararlar alındı.
AA’dan aktarılan habere göre, karar, 1 Kasım’da devreye girecek. Bu tarihten itibaren aşı olmayı tercih etmeyen çalışanlar koronavirüse yakalanmalarının ardından karantina süreçlerinde çalışmadıkları günler için ücret kaybından dolayı devletten tazminat alamayacak. Bu kural, doktor raporuyla belgelenen sağlık sebebiyle aşı yaptıramayanlar için geçerli olmayacak.
Ayrıca, aşı olunmadığı takdirde restoran veya tiyatro, sinema, konser gibi çeşitli etkinliklere girmek için istenilen hızlı Kovid-19 testlerinin ücreti vatandaşlar tarafından ödenecek. 12-17 yaşlarındaki gençler ve çocuklar ile hamileler ise bu testleri 31 Aralık’a kadar ücretsiz yaptırabilecek.
Bakan Spahn, alınan kararların aşı yaptırmak istemeyenlere baskı değil, adil olmakla ilgili bir durum olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Kendilerini ve başkalarını aşı yoluyla koruyanlar, aşı olmayanlar için neden para ödediklerine ilişkin haklı bir soru soruyorlar."
İnsanların aşı olma konusunda özgür olduklarına işaret eden Spahn, ancak insanların verdikleri bu kararla sorumluk taşımaları ve maddi sonuçlara katlanmaları gerektiğini kaydetti.
Bavyera Eyaleti Sağlık Bakanı Klaus Holetschek de salgınla mücadelede aşı olmak istemeyenlerin de sorumluluk alması gerektiğine işaret ederek; "Sağlık gerekçesi olmayan herhangi bir nedenle aşı yaptırmayı reddedenler kazanç kaybını toplumun ödemesini bekleyemezler." değerlendirmesinde bulundu.
Almanya’da 1 Kasım’a kadar geçerli olacak yönetmeliğe göre, koronavirüs nedeniyle karantinaya girmek zorunda kalan çalışanlara, evde kaldıkları ilk 6 haftada maaşının tamamı, yedinci haftadan itibaren ise yüzde 67’si devlet tarafından ödeniyor.