Yayınlanma: 19 Haziran 2020 13:01
Güncellenme: 27 Kasım 2024 08:29
Almanya, karantina muafiyeti açısından ibraz edilmesi gereken raporları verebilecek ülkeler içine Türkiye'yi koyarak 'riskli bölge' olarak gördüğü kararını geri çekti. Haberi kamuoyuna, Alman medyasının önde gelen isimlerinde Deutsche Welle verdi.
Çad, Gana gibi ülkelerin yer aldığı listede Türkiye'nin bulunmaması tepki almıştı.
Almanya'ya girişlerde ev karantinasından muaf olabilmek adına gerekli raporların alınabileceği ülkeler kapsamında Türkiye de gösterildi. Almanya'da salgın hastalıklar kapsamında yetkili Robert Koch Enstitüsü'nün (RKI) listesinde bulunan ve raporları alan ülke sayısı, Türkiye ile beraber 82'ye yükseldi.
DW Türkçe'de yapılan haberde; Almanya'ya girişlerde karantinadan muaf olabilmek adına vatandaşların koronavirüs belirtileri bulunmadığını ve koronavirüs taşıyıcısı olmadığını gösteren raporun ibraz etmesi lazım. Raporun Almanya'ya girmeden en fazla 48 saat önce alınmış olması da gerekiyor.
Almanya dün Türkiye de bulunmak üzere 130 ülkeyi koronavirüs tehlikesi sebebiyle riskli bölgeler listesine eklediğini duyurmuştu. RKI tarafından hazırlanan ve düzenli bir şekilde revize edilecek listedeki tehlikeli ülkelere gidenlerin Almanya'ya dönüşlerinde 14 gün ev karantinasında kalmaları zorunlu olmuştu.
Karantinadan muafiyet adına AB üyesi ülkelerden ya da RKI tarafından kabul gören ülkelerden alınan raporların geçerli sayılacağı duyurulmuştu.
Türkiye Almanya tarafından riskli bölgeler listesine eklenmesine ve seyahat uyarısı gerçekleştirilen ülkeler arasında bulunmasına tepki gösterdi. Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği tarafından gerçekleştirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Türkiye'nin bunun gibi bir sınıflandırmaya uygun görülmediği ve bu sınıflandırmanın hiç bir şekilde nesnel durumla bağdaşmadığını düşünüyoruz".