Yayınlanma: 17 Haziran 2021 12:02
Güncellenme: 22 Kasım 2024 13:55
Alzheimer tedavisi için tarihi bir gün yaşandı. ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) 7 Haziran tarihinde Alzheimer'ın tedavisi için geliştirilen Aduhelm isimli ilacın kullanımını onaylamasının ardından ilaç ilk kez insan üzerinde uygulandı.
New York Post’ta yer alan habere göre dün Rhode Island'da yaşayan 70 yaşındaki bir adam, Alzheimer tedavisi için yeni onaylanmış bu ilacın klinik deneyler dışında denendiği ilk insan oldu.
Yaklaşık 60 bin dolara mal olması beklenen tedavi, 18 yılın ardından onaylanan ilk Alzheimer ilacı olarak tarihe geçti. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Brown Üniversitesi Tıp Fakültesi nöroloji profesörü Dr. Stephen Salloway, 'Tedavide yeni bir çağ açıyoruz' dedi.
En Kötü Onay Kararı
Öte yandan bu ilaca olumlu bakmayan uzmanlar da var. Geçtiğimiz günlerde FDA’ya tavsiyede bulunan üç bilim insanı ilacın onaylanması sonrası istifa etti.
New York Times'a açıklamada bulunan Dr. Aaron Kesselheim, 'Bu, FDA'nın hatırlayabildiğim kadarıyla bugüne kadar verdiği en kötü onay kararı olabilir' dedi.
Bununla birlikte ilacın tartışmaların merkezine yerleştiren bir konu daha var: Fiyatı. Yüksek fiyat karşısında tepkilerini dile getiren Alzheimer Derneği ilacın fiyatını "kabul edilemez" olarak değerlendirdi.