Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur, Ne Kadar Sürer?
Boşanma davaları çekişmeli boşanma ve anlaşmalı boşanma davaları olarak iki çeşit olarak incelenebilir. Bunlar içerisinde en hızlı sonuç alınabilecek dava türü anlaşmalı boşanma davası. Peki anlaşmalı boşanma nasıl olur? Anlaşmalı boşanma davasının da geçerli olabilmesi için eşler boşanmanın her türlü sonucu konusunda mutabık olmaları yani anlaşmış olmaları gerekmektedir. Bu anlama ise Anlaşmalı Boşanma Protokolü ile mümkündür.
Soru “kadın boşanma davası açarsa erkek kabul etmezse ne olur?” cevabı yukarıda yazığımız üzere dava artık anlaşmalı boşanma değil çekişmeli boşanma olacaktır.
- lk olarak bakmamız gereken, anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için evliliğin bir yılını doldurmuş olup olmadığıdır. Bir başka ifade ile dava açıldığı tarihte evlenme tarihinin üzerinden 1 sene geçmiş olmalıdır. Bu sürenin konulmasının sebebi evlenen karı kocanın hiç değilse belirli bir süre birlikte yaşayarak birbirlerini tanımalarını sağlamaktır. Bir yıllık süre kamu düzenine ilişkin olduğundan karı kocanın karşılıklı rızası ile kısaltılabilmesi mümkün olmayacaktır. Anlaşmalı boşanmada aranan bu 1 yıllık süre dava açıldığında henüz dolmamış olabilir. Ancak yargılama sırasında bir yıllık süre dolmuş ise dava şartı gerçekleşmiştir. Bu durumda anlaşmalı boşanma kararı verilebilecektir.
- Anlaşmalı boşanmanın ikinci önemli şartı, karı kocanı birlikte dava açması veya bir eşin açtığı davayı diğer eşin kabul etmesidir. Buna göre eşler birlikte karar alarak ve ortak bir dilekçe ile mahkemeye müracaat ederek anlaşmalı boşanma davası açabilirlerken, bir başka ihtimal de eşlerden biri anlaşmalı boşanma veya başka bir boşanma sebebine dayanarak dava açar ve diğer eş bu davayı hâkim huzurunda kabul ederse bu da anlaşmalı boşanma olarak kabul edilir.
- Bir diğer gerekli koşul ise anlaşmalı boşanma gerçekleştirilebilmesi için eşler sadece boşanma konusunda değil boşanmanın mali sonuçları ve varsa çocukların durumu konusunda da anlaşmış olmalıdırlar.
Boşanma davası ücretleri avukat ücretine ve dava sürecine göre değişiklik gösterecektir. Anlaşmalı boşanma ne kadar sürer sorusunun cevabı da tıpkı ücret gibi tarafların yaklaşımına ve dava sürecine göre değişecektir.
Boşanma için istenen evraklar ise aşağıdaki gibidir;
- Tarafların kimlik belgeleri
- Harç ücretinin ve masrafların ödenmesi
- Mal paylaşımı veya devir işlemlerini gösteren evraklar
- Çocukların kimlik belgeleri (Varsa)
- Anlaşma protokolü
- Protokole konu araç ruhsatı(varsa), ev, arsa tapusu(varsa)
https://twitter.com/HukukiHaber/status/1524752534337773568?s=20&t=eGXfiJl7VSVeK7PLgz-gxw
Bununla da ilgilenebilirsiniz:
İnternetten Tanışan Çiftlerin Boşanma İhtimali 6 Kat Daha Fazla!
Türkiye'yi Sosyal Medyadan Takip Edin!
TrSondakika resmi Facebook sayfasını takip etmek için tıklayın!
TrSondakika resmi Instagram hesabı için burayı tıklayın!
TrSondakika resmi Twitter hesabını takip etmek için buraya tıklayın!