Yayınlanma: 20 Nisan 2022 19:40
Güncellenme: 22 Kasım 2024 10:40
Çin’de küresel ısınmanın etkileri üzerine yapılan yeni bir çalışma iklim krizinin çarpıcı gerçeğini ortaya koydu.
Guangzhou’da bulunan Sun Yat-sen Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, iklim krizinin Antarktika’daki deniz buzullarını rekor seviyede erittiği belirtildi.
Araştırmacılar, kayıtların tutulmaya başlandığı günden bu yana deniz buzu seviyesinin en düşük seviyeye gerilediğini kaydetti.
Bilim insanları, Antarktika’da ilk kez 2 milyon kilometrekarenin altında deniz buzu tespit edildiğini belirtirken, 25 Şubat’ta yapılan ölçümlerden elde edilen verileri kullandıklarını söyledi.
Kuzey Kutbu deniz buzu, küresel ısınmanın bir sonucu olarak yıllardır yok olurken, yakın zamana kadar Antarktika deniz buzunda tam tersi bir durum yaşanıyordu.
1970’lerin sonlarından bu yana, Antarktika deniz buzunda, her on yılda yaklaşık yüzde bir oranında mütevazı bir artış görülüyordu.
Şubat ayında yapılan ölçümlerde ise güney yarımkürede deniz buzu seviyelerinin şu anda rekor seviyede düşük olduğu ortaya çıktı.
25 Şubat’ta Bellingshausen Denizi, Amundsen Denizi ve Weddell Denizi’ndeki deniz buzu seviyelerinin, 1981-2010 ortalamasından yaklaşık yüzde 30 daha düşük seviyelere ulaştığı ve rekor düşüş görüldüğü tespit edildi.
Araştırmanın başındaki isim Qinghua Yang yaptığı açıklamada, “Deniz buzu, donmamış karanlık denizden daha beyazdır, bu nedenle daha az ısı yansıması ve daha fazla emilim vardır, bu da daha fazla deniz buzu eriterek, bir kısır döngüde daha fazla ısı absorpsiyonu üretir” dedi.
Bununla birlikte, ilkbaharda, Amundsen Denizi’ndeki buz kaybının dinamikleri, buzun kuzeye, tropik bölgelere doğru hareket ettiğini ve erimeyi artırdığının altı çizildi.
Çalışma, araştırmaların Batı Antarktika’daki Thwaites Buzulu’nun çökmesi durumunda küresel deniz seviyelerinin 3 metreye kadar yükselebileceğini ortaya çıkarmasından kısa bir süre sonra geldi.
Deniz seviyesinin yükselmesi, Şanghay’dan Londra’ya, Florida veya Bangladeş’in alçak bölgelerine ve Maldivler gibi şehir ve ülkeleri tehdit ediyor.
Buzulun onlarca yıl içinde başlayabilen çöküşü, New York ve Sidney gibi büyük şehirleri de sular altında bırakabilir.
Kaynak: NTV