Araştırmalara Göre Ormanların Yok Edilmesi Böcek Türlerinin Evrimini Etkiliyor
Yeni Zelanda’da yapılan bir araştırmada, kanatlı bazı böcek türlerinin ormansızlaşan alanlarda kanatlarını kaybetmeye başladığı tespit edildi.
Araştırmalara göre ormanların yok edilmesi böcek türlerinin evrimini etkiliyor. Her geçen gün insan elinin değdiği her yer kurumaya devam ediyor. İnsanın doğaya verdiği zararın geri dönüşünü sert bir şekilde görmeye başladık. Doğanın dengesini bozan umursamaz hamleler, gelecekte yine ucu insana dokunacak pek çok olumsuz gelişmeye neden olabiliyor.Bu duruma bir yeni örnek Yeni Zelanda’dan geldi. Ülkenin Güney Adası bölgesi içerisinde yine insan eli ile artan ormansızlaşmanın, bölgede yaşayan bazı böcek türleri üzerinde hızlı evrimsel değişikliklere neden olduğu saptandı. Bu durum, insanın diğer canlı türleri üzerindeki korkunç etkisinin çarpıcı bir örneği oldu.
Böcekler Kanatlarını Kaybetmeye Başladı
Yeni Zelanda’dan gelen söz konusu örnek, Zelandoperla fenestrata isimli bir taş sineği oldu. Uçabilen ve kanatlı ile uçamayan ve bodur kanatlı olarak iki fenotipe sahip bu sineklerin uçabilen üyeleri geniş ormanlarda yaşamını sürdürürken, diğer kısmı ise rüzgarların daha sert hissedildiği ve böceklerin uçmakta zorlanacakları daha az bölgelerde yaşıyor. Buna karşın ormansızlaşma, uçabilen taş sineklerinin kanatlarını kaybetmelerine ve evrimsel süreçte hızlı sayılabilecek bir değişimle artık uçamaz hale gelmelerine neden oluyor.Uzmanlar, söz konusu böceklerin artık uçamamaları nedeniyle geniş bir bölgede eş arayışına çıkamaması nedeniyle gelecekte türün tehlike altına girebileceğini belirtiyor.