Yayınlanma: 8 Temmuz 2023 21:22
Güncellenme: 17 Ocak 2025 04:10
Hollanda’da savaş bölgelerinden gelen mültecilerin çatışmalar sonrası ülkelerine geri dönmesini öngören mülteci düzenlemesi hükümet içinde bir süredir görüş ayrılıklarına sebebiyet veriyordu.
Hollanda merkezli haber ajansı ANP, mevcut görüş ayrılıklarından cuma günü de bir sonuç çıkmayınca hükümetin düştüğünü, Başbakan Mark Rutte'nin istifasını sunacağını ifade etti.
Rutte'nin partisinden Henk Kamp, Hollanda meydasına verdiği demeçte "Hükümetin düşmüş olması büyük bir utanç." Diye konuştu.
12 yıl koalisyon hükümetleriyle başbakan olarak görevde kalan Başbakan Rutte, dördüncü dönemine Ocak 2022'de 271 gün süren müzakereler sonucu kurulan dörtlü koalisyonla adım atmıştı. Savaş bölgelerinden kaçan mülteci yakınlarının aile birleşimi ile Hollanda'ya gelmesini ayda 200 ile sınırlandırmak isteyen Rutte, bunun kabul edilmemesi halinde hükümeti düşürme tehditleri savurmuştu.
Rutte'nin destek verdiği plan dahilinde B kategorisinde yer alan mülteciler, geldikleri ülkede savaş bittiğinde, zulüm görme riski ortadan kalkacağı için, kendi ülkelerine geri dönmek mecburiyetinde kalacaklar.
Söz konusu planda, savaştan kaçan mültecilerin aile birleşimi konusunda da sınırlama konuşuluyor.
Ancak ülkedeki dindar protestan seçmenin desteğini alan koalisyon ortağı Hristiyan Demokrat Parti bu plana şiddetle karşı çıkıyordu. Bu önlemi sadece fazla göçmen akımı olduğunda kullanma teklifi de kabul görmeyince müzakerelerden de sonuç çıkmadı.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban'dan sonra Avrupa'nın en uzun süre görev yapan ikinci lideri konumundaki Rutte'nin beşinci hükümeti kurmak için erken seçime gitmesi öngörülüyor.
Hollanda'da iltica başvuruları 2022'de üçte bir oranında artarak 46 binin üzerine çıktı. Hükümet bu yıl iltica başvurularının 70 bin ile 2015'teki en yüksek seviyeyi yakalayacağı konuşuluyor.