Yayınlanma: 29 Temmuz 2024 10:40
Güncellenme: 18 Ocak 2025 18:24
Hollanda, 1 Ocak 2025'ten itibaren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına süresiz oturma izni talebinde dil ve kültür uyum sınavını zorunlu hale getiriyor!
Hollanda hükümeti, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının süresiz oturma izni başvurularında, dil ve kültür konularında uyum sağladıklarını kanıtlamalarını gerektiren bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. Bu yeni düzenlemeye göre, 1 Ocak 2025 itibariyle, Türkiye vatandaşları dil ve kültür uyum sınavına girmek zorunda kalacaklar. Uyum sınavını başarıyla geçemeyenlere süresiz oturma izni verilmeyecek.
BBC Türkçe’nin haberine göre, Hollanda'daki Türkiye kökenli örgütler ve hukukçular, bu karara sert tepki gösterdi. Türkiye-Avrupa Birliği Ortaklık Anlaşması’na aykırı olduğunu belirten Türk örgütleri, bu düzenlemenin hukuka aykırı olduğunu savunuyor. Göç uzmanı avukat İsmet Özkara, bu düzenlemeyi yargıya taşıyacaklarını ifade etti. Özkara, yasal süreçlerin başlatılacağını ve bu kararın geri alınması için mücadele edeceklerini belirtti.
Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi (IND), bu düzenlemenin arkasında, Türkiye kökenli göçmenlerin Hollanda’ya yeterince uyum sağlayamadığı gerekçesinin yattığını açıkladı. 2022 yılında alınan kararın uygulanmaya başlanacağını belirten yetkililer, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrasında artan sığınmacı akınını da bu kararın gerekçeleri arasında gösterdi.
Dönemin Sosyal İşler Bakanı Wouter Koolmees, Türkiye vatandaşlarının uyum zorunluluğunu savunarak, bazı Türk göçmenlerin Hollandaca ile ilgili sorunlar yaşadığını ve bu nedenle toplumda zorlandıklarını ifade etmişti. Bu bağlamda, Hollanda hükümeti, Türkiye’den gelen vatandaşların B1 düzeyinde dil bilgisi ve ülke kültürünü tanıma sınavını geçmelerini zorunlu kıldı. Sınavı geçemeyenlere Hollanda vizesi verilmediği gibi, 2025’ten itibaren süresiz oturma izni de verilmeyecek.
1963 yılında Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan ortaklık anlaşması ve 1970 tarihli katma protokol, Türk vatandaşlarına yönelik zorunlu dayatmalara izin vermiyor. Ancak Hollanda, Avrupa Adalet Divanı'nın 2014'te verdiği "baskın kamu yararı" kararına dayanarak bu düzenlemeyi uygulamaya koyuyor.
Avukat İsmet Özkara, daha önce açılan davalarda Hollanda aleyhine kararlar verildiğini belirterek, yeni düzenlemeye karşı da hukuki yollara başvuracaklarını söyledi. Bu uygulamanın Türk vatandaşları için büyük olumsuzluklar barındırdığını belirten Özkara, 1 Ocak 2025’ten itibaren uyum sınavını geçemeyen Türk vatandaşlarının süresiz oturma izni alamayacağını ve birçok hak kaybı yaşayacağını ifade etti.
Özkara, Hollanda'daki yerel mahkemelerin, Türkiye vatandaşlarına yönelik bu zorunlu uyum sınavını ayrımcılık olarak değerlendirdiğini ve bu yönde kararlar verdiğini belirtti. Avustralya ve Japonya gibi Avrupa Birliği üyesi olmayan ülke vatandaşlarına bu tür kısıtlamalar uygulanmazken, Türkiye vatandaşlarına uygulanmasının ayrımcılık olduğunu ifade eden yerel mahkeme kararlarının Danıştay tarafından onanmasını beklediklerini söyledi.
Hollanda Türkler İçin Danışma Kurulu (IOT) Başkanı Zeki Baran da bu düzenlemeye karşı olduklarını belirterek, 1963 Ankara Anlaşması’nın ihlal edildiğini savundu. Baran, Türkiye'nin de bu duruma karşı sessiz kalmaması gerektiğini vurgulayarak, tüm yasal girişimlerin başlatılacağını açıkladı.