Bakan Kurum’dan Müsilaj Açıklaması
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi'ndeki deniz salyası sorununa ilişkin açıklamada bulundu. Kurum, Marmara Denizi’nde ilk 20 metrede artık müsilaja (deniz salyası) rastlanmadığını söyledi.
Bakan Kurum’dan müsilaj açıklaması. Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu, Bakan Kurum başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde ikinci kez bir araya geldi. Toplantının ardından açıklamada bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bilim insanlarının yeni bir
müsilaj oluşumunun beklenmediğini belirtti ve güncel duruma ilişkin bilgilendirmede bulundu.
İlk 20 metrede müsilaja rastlanmadığını belirten Kurum,
“Sonraki 10 metrede müsilaja rastlanıyor. Orta kademede müsilaj sıkışmış durumda. Bilim insanlarımız Marmara Denizi'nde yeni bir müsilaj oluşumunu beklemediklerini ifade ediyorlar" dedi.
Binlerce kişilik uzman ekibin karadan, denizden ve havadan yaptığı çalışma sonucunda Marmara Denizi'nin 1 ay öncesine göre çok daha temiz ve sağlıklı bir hale getirildiğini söyleyen Kurum açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“Geçtiğimiz toplantıda 14 alt çalışma grubu kurma kararı almıştık. Alt çalışma gruplarımızın yaptığı çalışmalarla 445 evsel, kentsel ve endüstriyel atık su arıtma tesisi yerinde incelendi. Mevcut durumlarını tespit ettik, ihtiyaçlarını belirledik. Kirlilik yüklerini ortaya koyduk. Marmara'da tüm günlük toplam 5,7 milyon metreküp atık su oluşuyor. Bunun da yüzde 90'ı kentsel atık sulardan oluşuyor. Bu havzada 246 kentsel atık su arıtma tesisi mevcut. Doğal arıtmalar hariç 211 tesisi yerinde inceledik. Sonuç olarak 445 tesisin 244'ünde herhangi bir revizyona ihtiyacımız yok. 46 tesisin arıtma kapasitesini hemen artıracağız. 66 tanesini hızlıca bakım ve onarıma alacağız, 26 tesisimizi 3 yıl içinde hemen yeniden yapacağız."
Müsilaj Nedeniyle 175 İşletmeye Ceza Kesildi
Denetlemelerin sıkı bir şekilde sürdüğünü vurgulayan Murat Kurum, 175 işletme ve 11 Gemiye toplam 23,5 milyon lira ceza uygulandığını belirtti:
“Yapılan denetimler kapsamında 2 bin 517 adet atık su numunesi aldık. Bu numuneleri, analizleri yapılmak üzere Bakanlığımız Çevre Referans Laboratuvarı ile yetkili çevre laboratuvarlarına gönderdik. Yaptığımız denetimlerle 175 işletme ve 11 gemiye toplamda 23,5 milyon lira ceza uyguladık. 52 işletmeyi de çevre mevzuatına aykırı fiilleri nedeniyle faaliyetten men ettik. Tarım ve Orman Bakanlığımızla 7 ilimizde toplam 53 proje alanındaki 128 bin hektar araziyi sulamak için modern sulama sistemlerini hayata geçirmek üzere yüzde 50 hibe desteği hayata geçirilecek. DSİ bölge müdürlüklerimizle de derelerin getirdiği kirliliği engellemek için yapay sulak alan bölgeler oluşturulması başlatıldı."
Deniz Girmek ve Balık Yemek Güvenli
Kurum, açıklamalarını Marmara Denizi’nin güvenli olduğu bilgisiyle noktaladı. Kurum,
“Bakanlığımız tarafından yapılan inceleme sonucunda yüzme suyu alanlarında herhangi olumsuz bir sorunla karşılaşılmadı. Vatandaşlarımız rahatlıkla denize girebilirler, balık yiyebilirler. Bugün Marmara Deniz'i yüzeyindeki müsilaj yok denecek durumda” ifadelerini kullandı.