Yayınlanma: 7 Şubat 2023 17:37
Güncellenme: 21 Kasım 2024 07:42
Kış aylarının gelmesiyle solunum yolu rahatsızlıklarının sayısı da gün geçtikçe artıyor. Balgam ise insanları bu dönemde en çok rahatsız eden şeylerden biri. Peki balgam nedir? Evde balgam söktürmek için ne yapılır? Sizler için derledik.
Balgam nedir?
Akciğer ve alt solunum yollarını koruyan mukus türü balgam olarak adlandırılır. Solunum yoluyla vücuda giren istenmeyen madde ve bakterilerin vücuttan atılması için filtre görevi görerek bu bölgelerin nemlendirilmesini sağlar. Antikor, su, protein ve bazı tuzlardan oluşan balgamın kendine özgü doğal rengi berrak ve açıktır. Özellikle akciğerler tarafından üretilen balgam öksürükle vücut dışına atılır.
Öte yandan mideden gelen akıntılar, geniz akıntısı ve sinüs akıntısı balgam olarak değerlendirilmez ve balgam normalde tehlikeli bir durum oluşturmaz. Ancak yüksek miktarda salgılandığında solunum yollarını tıkayıcı etki gösterebilir. Sigara kullanan kişilerde balgama daha çok rastlanmaktadır.
Akciğerde Balgam Neden Olur?
Akciğerler hasar gördüğünde aşırı miktarda balgam üretir. Yeni doğan bebeklerde balgam oluşumuna sık rastlanır. Bebeklerin solunum yolları ve akciğerleri tam olarak gelişmediği için çok kolay bir şekilde toz, yabancı madde ve mikroplara maruz kalarak tahriş olur. Biriken mikroplar burun tıkanmasına, genizde mukus birikmesine ve solunum yollarının tahriş olmasına neden olarak bebeklerde balgamlı öksürük meydana getirir. Balgam nefes alış verişini son derece olumsuz etkilemektedir.
Akciğerlerde fazla miktarda mukus biriktiğinde şu
belirtileri görmek mümkündür:
- Balgamlı
öksürük,
- Hırıltılı
solunum,
- Köpüklü
balgam,
- Yutkunurken boğazda balgam hissi,
-
Öksürmeden kaynaklanan boğaz tahrişi,
- Göğüs
ağrısı,
- Nefes
darlığı.
Evde Balgam Nasıl Söktürülür? Balgam Söktürmek İçin Ne Yapılabilir?
Balgam kişinin rahat nefes almasını olumsuz yönde etkilediğinden oldukça rahatsız edicidir. Ancak evde uygulanacak bazı basit yöntemlerle bu sorunu çözebilirsiniz. Evde balgam söktürmek için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:
· 1 bardak ılık suyun içine 1 tatlı kaşığı kaya tuzu ya da Himalaya tuzu ekleyerek karıştırın ve bu karşımla gargara yapın
· Göğüs bölgesine okaliptüs yağını masaj yaparak sürün ve üzeri tülbentle sararak yağın gözeneklere iyice nüfus etmesini sağlayın
· Kuru hava akciğerlerdeki balgamın katılaşmasına sebep olduğu için evinize bir nemlendirme cihazı alabilirsiniz ya da kalorifer peteklerinin üzerine bir kâse su yerleştirebilirsiniz.
· Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olun
· Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyun ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alın.
· Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek için. Limon yüksek C vitamini içeriğinin yanı sıra çok da iyi bir balgam sökücüdür.
· Zencefil ve zerdeçal çayı ile karabiber ve kırmızıbiber tanelerini kaynatarak çay hazırlayabilirsiniz
· Anti bakteriyel özelliğe sahip olan bal da çok iyi bir balgam sökücüdür. Bitki çaylarınıza bal ekleyebilirsiniz.
#Balgam Söktürücü Çay👇
— HCMT (@Hcmtt) December 18, 2019
1 Çorba kaşığı #Rezene
1 Çorba kaşığı #Anason
1 tutam #kekik
1 tutam #meyan kökü
5 sap #Nane
Bütün bu malzemeleri 3 bardaklık kaynayan suya atın. 2-3 dk bu suda beklesin ve ocaktan alın.
Ilıyınca süzün için...Şifa olsun... pic.twitter.com/pHcL1GSa5H