Yayınlanma: 24 Ocak 2023 23:09
Güncellenme: 24 Kasım 2024 20:00
Başörtüsü Teklifi TBMM Anayasa Komisyonu’ndan Geçti
Başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Anayasa değişikliği teklifi geçtiğimiz dakikalarda TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. CHP ve İYİ Parti'nin "dini inancı sebebiyle" ifadesinin tekliften çıkarılmasını istediği önergenin AK Parti ve MHP'nin oylarıyla reddedildiği öğrenildi.
Başörtüsü Teklifi TBMM Anayasa Komisyonu’ndan Geçti. Başörtüsüne anayasal güvence getiren ve ailenin korunmasına ilişkin anayasa teklifi, Meclis Anayasa Komisyonu'nda geçtiğimiz dakikalarda kabul edildi.
Teklif görüşmelerinde, teklifte yer alan bazı ifadeler nedeniyle iktidar ve muhalefet arasında anlaşmazlık yaşandı. CHP ve İYİ Parti, Anayasa'nın 24'üncü maddesi üzerinde değişiklik öngören maddede değişiklik yapılmasını talep etti.
Muhalefet, birinci maddede yer alan "dini inancı sebebiyle" ibaresinin anayasanın laiklik ilkesine aykırı olduğunu belirterek ifadenin ’"Tüm kadınların başını örtme ya da örtmeme özgürlüğü" şeklinde değiştirilmesi istedi.
Görüşmeler sırasında İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, "Bu meselenin artık sonsuza kadar gündemden çıkmasını istiyoruz. Ama metindeki sıkıntıyı gidermemiz lazım. Teklifimiz kabul edilirse sonuna kadar destek vermeye hazırız. Bu meseleyi dini inanca bağladığımız zaman başörtülü kadınlarımız sıkıntı yaşayabilir.” şeklinde konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Bülent Tezcan da "Gerçek anlamda bir çözüm getirilmesi gerekiyorsa sunduğumuz önerinin kabul edilmesi gerekir." dedi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Fethi Yıldız ise "Dini inancı nedeniyle başını örteni kaldıralım istiyorsunuz. İnancı sebebiyle başını örtmenin sakıncasını anlatacak ikna edecek birisi var mı? Zaten dini inancı sebebiyle biz bu düzenlemeyi getiriyoruz." İfadelerini kullandı.
MUHALEFET ÜYELERİ KOMİSYONU TERK ETTİ
CHP ve İYİ Parti'nin önergesi AK Parti ve MHP tarafından reddedilince Millet İttifakı ortakları komisyonu terk etti.
İktidar ile muhalefet arasında uzlaşma sağlanamamasına rağmen teklif, AK Parti ve MHP'nin oylarıyla komisyonda kabul edilmiş oldu.
Başörtüsü Teklifi Tam Olarak Nedir? Hangi Maddeler Yer Alıyor?
“Teklifle birlikte Anayasa'nın 24'üncü maddesine iki fıkra eklenecek. Buna göre, temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanılması, hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamayacak.
Hiçbir kadın; dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim ve öğrenim, çalışma, seçme, seçilme, siyasi faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile diğer herhangi bir temel hak ve hürriyeti kullanmaktan ya da kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamayacak, bu nedenle kınanamayacak, suçlanamayacak ve herhangi bir ayrımcılığa tabi tutulamayacak.
Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda devlet, ancak dini inancı sebebiyle kadının başını örtmesini ve tercih ettiği kıyafetini, hiçbir surette engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alabilecek.
Anayasa'nın 41'inci maddesinin, "Ailenin korunması ve çocuk hakları" şeklindeki birinci kenar başlığı, "Ailenin korunması, evlilik birliği ve çocuk hakları" olarak değiştiriliyor.
Ailenin toplumun temeli olduğunu düzenleyen maddeye, evlilik birliği şartı da ekleniyor. Teklif, evlilik birliğini, "Ancak kadın ile erkeğin evlenmesi ile kurulabilir" şeklinde yeniden tanımlıyor.”
Gündeme İlk Taşıyan CHP Olmuştu
Öte yandan başörtüsüne yönelik kanun teklifi fikri CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan gelmiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliğiyle bu işin düzeltilmesi gerektiğini ifade etmişti.
Açıklamanın ardından AK Parti heyeteti muhalefet partilerini ziyaret etmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a konu hakkında rapor sunmuştu. Hazır hale getiren teklif, Meclis'e sunulmuştu.