Yayınlanma: 13 Ocak 2023 13:00
Güncellenme: 17 Kasım 2024 04:21
Bellapais ve Meşhur Bir Hikaye: Kıbrıs'ın Acı Limonları
Dünyanın çeşitli yerlerinden turistler, Lawrence Durrell’in “Kıbrıs’ın Acı Limonları” adlı kitabında anlattığı Bellapais’in güzelliğini görmeye geliyorlar.Bu güzel Kıbrıs hikayesi ve hikayede anlatılan Bellapais, gören herkesin gözlerini kamaştırıyor. Bu yazımızda sizler için derledik.
Kıbrıs'ın Acı Limonları'nın Konusu Nedir?
Kıbrıs’ın Acı Limonları, yüzlerce yıl barış içinde bir arada yaşamış iki halkın nasıl karşı karşıya getirildiğini, 1950’lerin sonlarına doğru körüklenen yangının bugün hâlâ çözülemeyen Kıbrıs sorununu nasıl yarattığını gözler önüne seren gözlemlerle dolu. İskenderiye Dörtlüsü ile Avignon Beşlisi’nin usta romancısı Lawrence Durrell, 1952’den 1956’ya kadar yaşadığı cennet güzeli Kıbrıs’ın nasıl bir cehennem adasına döndüğünü anlatıyor."Durrell, Kıbrıs’ın politik trajedisini şiirimsi bir güzellikle ortaya koyar bu eşsiz eserinde. Eserin adı ‘Bitter Lemons of Cyprus (Kıbrıs’ın Acı Limonları)’.
Kitap, politik olayların yanı sıra, Kıbrıs insanının kültürel yapısını da enfes bir şekilde anlatır. Belapais’de bir Rum aileden evini Sabri Tahir’in yardımıyla nasıl aldığını anlatışı o kadar komik ki, kendinizi bir Akdeniz komedi oyununun içerisinde hissedersiniz. Hele Girne’de deniz kıyısındaki caminin hocası ile sessiz iletişimi, hocanın paradokslarla dolu yaşantısı ve onun melankolik yalnızlığını anlatışındaki müthiş ustalık, defalarca okumaya değer."Ertanç Hidayettin Kitaptan:"Osmanlı yönetiminde halkın temsilcileri oy çoğunluğuna sahipti. İngiliz yönetiminde halkın temsilcileri yönetimden tamamıyla dışlandı. Türkler burada üç yüz yıl kaldı, İngilizler yetmiş yedi. ... Venedik için bir kalyon olan ada şimdi bizim için bir uçak gemisi, savaş gemisi. Elimizde tutabilir miyiz? ... Kurnazca yönetmelisiniz. ... Her Yunan köylüsü kendini öyle hissetmeliydi ki Enosis ateşi devam edebilsin. Gerçeklerin desteklemediği şeyi, uydurmalara dayanan duygular başarabilirdi..."
Bellapais Manastırı Nerededir?
Kitapta adı geçen ve özellikle bölgenin tarihi üzerinde büyük etkileri olan unsurlardan biri ise Bellapais Manastırı ve bölgesi. Bugün hala kitabı okuyan pek çok turist, bölgeyi ziyaret etmeden geçmiyorlar. Bellapais Manastırı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Beylerbeyi köyünde bulunan tarihi bir manastır. 12. yüzyılda Roma döneminde inşa edilen temeller üzerine inşa edilmiş olup orta çağda yapılan eklentiler bütününde yapı gotik mimarinin doğudaki örneklerinden birisidir. Girne şehir merkezine yaklaşık 10 dakika mesafede Girne Dağlarının eteklerinde yer alır.
Lawrence Durrell Kimdir?
1912 yılında Hindistan’da doğdu. Genç yaşta İngiltere’ye gelerek Dışişleri Bakanlığı’nda ve Kıbrıs’ta görev yaptı. Hindistan’da Hint ve Tibet kültürünü, dinlerini ve mistik atmosferlerini yakından tanıdı. Kıbrıs’taki görevi ise, ona başta Mısır olmak üzere Akdeniz ülkelerinin uzun geçmişi, inanışları, gizemle gerçeğin birbirine örüldüğü yaşam biçimleriyle tanışma fırsatını verdi. Bu bilgi ve birikimler, Eski Çağın belli başlı kültür merkezi İskenderiye ve Akdeniz’in öteki ucunda, Ortaçağ Avrupa’sını karanlığa boğan kilise egemenliğinin başkenti Avignon ortamında yüzyılımızın en çarpıcı romanlarını hayata geçirdi.
Reportare | @sinandirlik yazdı: Kıbrıs'ın Acı Limonları
— reportare (@reportare) April 3, 2021
"Her sorunun bir yanıtı olmalı mı illa? Elbette hayır... Hele tekinsiz bir coğrafyada, kanlı bir tarihe gözünüzü açıp akışına yaşamayı öğrenmişseniz..."https://t.co/ZCQmaR4qLi pic.twitter.com/8VgFqZK8zy