Birleşmiş Milletler, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli raporunu yayınladı. Raporda küresel ısınmanın yıkıcı etkilerinden korunmak için acil önlem alınması gerektiğine dikkat çekildi.
BM, Hükümetlerarası iklim değişikliği raporunu yayınladı. Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından yayınlanan son rapor, tüm sektörlerde hızlı ve derin önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekiyor. Bilim insanları, iklim değişikliğinin dünyamıza ve insanlığa olan yıkıcı etkilerinden korunmak amacıyla 2025 yılının kritik bir eşik olduğuna işatet ediyor.
Hızlı Değişimler Dünyamızı Yaşanabilir Kılacak
IPCC raporu, iklim odaklı önlemlerin hızlandırılmaması durumunda küresel ısınmanın kritik sıcaklık olarak belirtilen 1,5 santigrat derece ile sınırlandırmanın pek mümkün olmayacağını gözler önüne seriyor. Değerlendirilen senaryolardan elde edilen sonuçlara bakacak olursak, küresel sera gazı emisyonlarının en geç 2025 yılından önce zirveye ulaşması ve 2030 yılına kadar %43 oranında azaltılması gerekiyor.IPCC Başkanı Hoesung Lee konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Bir yol ayrımındayız. Şimdi aldığımız kararlar yaşanabilir bir geleceği güvence altına alabilir. Isınmayı sınırlamak için gereken araçlara ve bilgi birikimine sahibiz. Birçok ülkede alınan iklim eylemi beni cesaretlendiriyor. Etkili olduğu kanıtlanmış politikalar, düzenlemeler ve piyasa araçları bulunmaktadır. Bunlar büyütülür ve daha geniş ve adil bir şekilde uygulanırsa, derin emisyon azaltımlarını destekleyebilir ve yeniliği teşvik edebilirler."Bilim insanları, ilerleyen dönemlerde dünyanın yaşanabilir bir yer olabilmesi için hızlı ve hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekerken bunun küresel bir iş birliği dahilinde yapılabileceğini dile getiriyorlar. Söz konusu raporda titiz bir çalışmayla fosil yakıt kullanımından uzaklaşarak temiz enerji kaynaklarına yönelmenin aciliyetine vurgu yapıldı.