Yayınlanma: 15 Mart 2022 22:09
Güncellenme: 16 Kasım 2024 14:08
Sözlerime 4 Mart'ta kabinemize katılan Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişçi'ye hoşgeldiniz diyerek başlamak istiyorum. Bölgemizdeki ve dünyadaki gelişmelerin tarım ve gıda sektörünün önemini daha da arttırdığı dönemde Vahit hocamızın çiftçilerimizin, ormancıların vizyonunu geliştirecek faaliyetlere imza atacağına inanıyorum. Hayatın her alanında olduğu gibi Kabine'deki görevler de bayrak yarışıdır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin sağladığı hızlı ve etkin karar almak için yaptığımız 8 değişiklikle kabinemizi sürekli ve dinamik tutacak adımları attık. Dünyanın hiçbir yerinde yönetim sistemi de anayasalar da durağan değildir. Ülkemiz gerilimlerden zarar görmeden yoluna devam etmesini büyük ölçüde yönetim sistemine borçludur. Tüm taraflarla konuşabilen bir ülkeyiz. Ülkemiz en sert küresel çalkantılardan en az kayıplarla çıkardığımız bir yerde duruyoruz.
Antalya forumu Türkiye'nin artan gücünün göstergesidir. Dışişleri Bakanımızı bugün Rusya'ya gönderiyorum. Yarın Moskova'da temaslarda bulunacak, perşembe günü de Ukrayna'ya geçecek. Yarın Polonya Cumhurbaşkanı Duda ile buluşacağız. Türkiye diplomaside merkez ülke konumunu güçlendirmektedir.
Artık temel altyapılar konusunda kayda değer hiçbir eksiğimiz kalmadı. Cuma günü açılışını yapacağımız 18 Mart Çanakkale Köprüsü hizmetlerimizin altın halkası olacak. Kendi potasiyelinin farkında olmayan büyük hedeflere doğru yol yürümeyi sürdüremez.
Eğitim konusunda çok önemli adımlar atıyoruz. Eğitime katılan öğrenci sayısında devasa artış sağladık. 3 bin yeni anaokulu ve 40 bin yeni anasınıfını hizmete almayı planlıyoruz. İstanbul'a 1000 okul yapılacak.
Çiftçilerimize sulama, enerji ve kredi konusunda 3 önemli müjdemiz var. İlk olarak tarımı su ile bereketlendirerek daha üst seviyelere çıkarmak için barajı ve göleti tamamlanmış tarımsal alanlardaki sulama tesislerini hızla bitirerek milli ekonomiye kazandıracağız. Üreticilerimiz yıllık 41 milyar lira gelir artışı sağlayacağız. Çiftçilerimiz tarımsal sulamada kullandıkları enerjiyi daha uygun maliyetlerle elde etmelerini sağlamaktır. Çiftçilerimizi tarımsal sulamadaki artışların zorladığınız biliyoruz. Sulama faaliyetlerinde güneşten elde edilen elektriğin payını artırmayı planlıyoruz. Böylece tarım alanlarımda sulama alanları genişlediği için üretim artarken, enerji maliyetlerindeki azalma sayesinde çiftçilerimizin gelirleri de artacaktır. Meskenler için de vergi istisnasına tabi kurulu güç rakamını 10 kw saatten, 25 kw saate çıkardık. Amacımız her alanda enerji maliyetlerini düşürecek çalışmaların önünü açmaktır. Üçüncü müjde ise Hazine faiz destekli kredi üst limitini, çiftçilerimiz için artırıyoruz. Sıkıntıların elbette fakrındayız. Ama asıl odaklanmamız gereken yerin ülkemizin önünde duran fırsatlar olduğuna inanıyoruz.