Yayınlanma: 3 Haziran 2020 16:23
Güncellenme: 22 Kasım 2024 22:43
Koronavirüs salgınına ilişkin aylarca saklanan bir rapor olduğu öğrenildi. Aylar sonra medyaya sızdırılan raporda, Çinli yetkililer virüse ilişkin ilk bulgulara ulaşmasına karşın verileri Dünya Sağlık Örgütü'ne bildirmedi. DSÖ'nün Çin'deki görevlisi "Daha önce harekete geçebilirdik böylece daha fazla hayat kurtarırdık" ifadelerini kullandı.
Koronavirüs salgınına ilişkin olarak gerekli tedbirleri almamakla suçlanan Dünya Sağlık Örgütü ve Çin'e dair yeni iddialar ortaya atıldı. DSÖ'nün medyaya sızan raporlarında, örgütün Çin'den verileri çok geç aldığı, bunun da binlerce kişinin kurtarılmasına engel olduğu ifade ediliyor.
Koronavirüs dünya çapında 6 milyondan fazla insanı enfekte ederken, can kaybında da 400 bin sınırına dayandı. Salgının ilk görüldüğü Çin'e dair iddialar ise bitmek bilmiyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Çin'le ilgili olan raporlarını haberleştiren Associated Press, DSÖ ile Pekin yönetimi arasında geçenlerin arkasındaki olayları ortaya çıkardı. DSÖ, salgının duyulmaya başladığı Ocak ayında Çin ile birlikte hareket ettiklerini belirtse de resmi açıklamalara göre tam aksi yaşandığı görülüyor.
Virüse ilişkin üç ayrı laboratuvarda araştırma gerçekleştiren Çinli yetkililerin, ilk bulgulara ulaşmasına karşın bunu DSÖ'ye belirtmediği ve süreci neredeyse 2 hafta geciktirdiği iddia edildi.
Raporlara göre, DSÖ'den Dr. Maria van Kerkhove'nin konuya ilişkin, "Çok az veriyle ilerliyoruz. Bu uygun bir plan yapmamız adına yeterli değil" dediği ifade ediliyor.
DSÖ'den konuya ilişkin bir açıklama gelmemişken, gelişmeleri değerlendiren Washington Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Mokdad, "Açıkça belli ki, daha hızlı adım atılsaydı daha çok hayat kurtarabilirdik. Belki binlerce hayat" şeklinde konuştu.