Yayınlanma: 23 Şubat 2023 06:54
Güncellenme: 19 Kasım 2024 06:14
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.6 ve 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından Diyarbakır'da çöken binalar arasında, ateş tuğlasından yapılmış evlerin bulunmadığını belirtti. Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İdris Bedirhanoğlu, bu tuğlaların yük taşıma kapasitesinin yüksek olduğunu ifade etti.
Bedirhanoğlu, ateş tuğlasından yapılan evlerin depremleri kolayca atlatabileceğini ifade etti. "Eskiden, beton kullanımı yaygın olmadığından, evler yığma tekniğiyle yapılmaktaydı. Bu nedenle, sağlam olarak nitelendirilen dolu tuğlalardan yapılan ateş tuğlaları kullanılırdı. Ayrıca, mühendislik tuğlası olarak da adlandırabileceğimiz bu tuğlalar, yük taşıma kapasiteleri yüksek olduğu için beton kadar güçlüdür. Geçmişte, ateş tuğlalarından yapılmış evlerde, kolon ve kirişler de ateş tuğlaları ile yapılmıştı. Deprem sırasında, dolu ateş tuğlalarının da yük taşıdığı için, sadece kolonlar değil, tuğlalar da yük taşımaktadır. Bu nedenle, ateş tuğlalarından yapılan evlerde, tüm yük kolonlara binmediği için depremleri güvenli bir şekilde atlatır" şeklinde konuştu.
Bedirhanoğlu, betonların ateş tuğlalara göre zamanla daha hızlı bozulabildiğine dikkat çekti. "1980 öncesi, usta-çırak ilişkisi yaygın olduğundan, insanlar işlerini genellikle ateş tuğlaları çerçevesinde yapardı. O zamanlarda, inşaatlar yapılırken bütün taşıyıcı sistem duvarlara dayandığı için duvarlar çok sağlam yapılmıştı. Ancak beton malzemeler ortaya çıkınca, yapılar biraz daha düzensiz hale geldi. Beton dayanımı yeterince kontrol edilmediğinden, betonun dayanıklılığı düşük çıkıyor. Ayrıca, zamanla beton bozuluyor ve özellikle dış etkilere maruz kalan betonlar daha hızlı bozulabiliyor. Dolu tuğlalar ise dış etkilere daha dirençlidir. Bu nedenle, yıpranmış ve eskimiş bir betondansa, dolu tuğlalar daha iyi performans gösterebilir. Tüm bu faktörleri bir araya getirdiğimizde, ateş tuğlalardan yapılan evler, depremin ürettiği enerjiyi daha rahat bir şekilde sönümleyerek sarsıntıyı güvenli bir şekilde atlatabilir" dedi.
Diyarbakır'ın merkez Sur ve Bağlar ilçesinde yapılan ateş tuğladan evlerin yıkılmadığını söyleyen Bedirhanoğlu "Ateş tuğladan yapılan evler Diyarbakır'da merkez Sur ve Bağlar ilçesinde yapılmaktaydı. Daha sonra ateş tuğladan üretilen evlerin yapımı durduruldu. Bunun sebebi de betonal yapılaşmanın yaygınlaşmasından kaynaklıdır. Ateş tuğlaların az katlı yapılarda kullanılmasını ben şiddetle tavsiye ediyorum. Öte yandan Avrupa'da da çok tercih edilen tuğla çeşididir." açıklamasını yaptı.
Deprem olduğu zaman sadece kolonlar değil, dolu ateş tuğlaları da yük taşır. Ateş tuğlalar ile yapılan evlerde bütün yük kolonlara binmediği için depremi güvenli bir şekilde atlatabilir.
Yığma yapıyı oluşturan taş, tuğla, kerpiç harç ve beton gibi malzemelerin çekme dayanımı düşük olduğu için bu yapılar çekme gerilmelerine karşı zayıftır. Depremde meydana gelen yatay kuvvetler duvarları kesme kuvveti ile zorlar.
Eskilerin, sobalarda ısıtıp, romatizmal arılarını dindirmek için kullandıkları tuğladır. Kuvars topraktan da üretilen bu ürünler kolay erimez ve yüksek ısıya dayanır. Şömine ve ekmek fırınlarında, bu taş kullanılır. .
Bu konu hakkında internette herhangi bir bilgi yoktur.
Evet dayaynıklı olduğu söyleniyor.
Dayanıklı olduğu düşünülüyor.