Covid-19 İlaç Dosyası
Hangi ilaç ve tedaviler başarılı. Koronavirüsle mücadelede kullanılan yöntemler neler?
2019 yılının son günlerinde ortaya çıkan, kısa sürede tüm dünyaya yayılarak küresel bir
pandemi haline gelen koronavirüse dair aşı ve ilaç çalışmaları devam ediyor. Aşılama çalışmaları sıklıkla gündeme gelse de hastalığa yakalandıktan sonra tedavi amacıyla kullanılacak ilaçlara ilişkin gelişmeler de oldukça önemli. BBC ise Covid-19 ilaç dosyası hazırladı ve en başarılı ilaç-tedavi kombinasyonlarını masaya yatırdı.
Yüzüstü yatırma
Muhabirler tarafından çekilen fotoğraf kareleri, yeni tip koronavirüs tedavisi gören kişileri sıklıkla yüzüstü yatmış şekilde belgeliyor.
Yüzüstü yatırma dünyanın neredeyse her yerinde kullanılan en yaygın yöntem. Nedeni ise solunum sıkıntısına yol açan virüsle tedavide hastaların yüzüstü daha rahat nefes alması. Bu sayede bazı hastalarda solunum cihazına dahi ihtiyaç kalmayabiliyor.
Solunum cihazı
Yine bilindiği üzere solunum cihazları, Covid-19 salgınıyla mücadelede hayati önem taşıyor. Salgının başlangıcında pandemiye hazırlıksız yakalanılan birçok ülkede solunum cihazları yeterli kalmamış ve birçok kişi bu nedenle hayatını kaybetmişti.
Salgının devamında ise bazı hastalar burunlarına bağlanan oksijen tüpleriyle destek alırken, bazılarına solunum yollarından geçen borular takıldı.
İşe Yaradığı Kanıtlanan Tedaviler
Deksametazon, alerji, astım ve enflamasyon tedavisinde kullanılan Deksametazon, haziran ayında Covid-19'dan ölüm oranlarını azalttığı tespit edilen ilk ilaç oldu.
Oxford Üniversitesi gerçekleştirilen araştırmaya İngiltere’den 6 binden fazla kişi katılım sağladı. Araştırma, Deksametazon’un solunum cihazına bağlı hastalarda ölüm oranının üçte bir, oksijen desteği alan hastalarda da beşte bir azaldığı tespit edildi.
Plazma transferi
Türkiye’de de sıklıkla uygulanan Plazma Tedavisi ile Covid-19’u atlatan kişilerin ürettiği antikor hastalara enjekte ediliyor ve bu yolla bağışıklık kazanılması hedefleniyor.
Plazma transferi başka hastalıkların tedavisinde kullanılsa da uzmanlar henüz bu yöntemin hangi hastalarda ne kadar işe yaradığı konusunda yeterli bilgi bulunmadığını belirtiyor.
İnterferonlar
Hücrelerimiz virüse karşı doğal bir tepki olarak interferon molekülleri üretir. Bilim insanları ise bu interferonların sentetik versiyonlarını enjekte etmenin bazı hastalıklarda bağışıklık kazandırdığını dile getiriyor.
İngiltere'deki Southampton Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, MS tedavisinde inhalatörle kullanılan interferon beta ilacının Covid-19'a karşı da etkili olabileceğine dair bulgulara ulaşıldı.
Covid-19 tedavisinde de bu yöntem tedavi olarak uygulanmaya başlandı.
Kaynak: BBC Türkçe