Covid-19 Salgını Regl Düzensizliğine Neden Olabilir
Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Öznur Dündar Akın, yeni tip koronavirüs salgınıyla birlikte regl düzensizliklerinin arttığına dikkat çekti ve düzensizliğin en önemli sebebinin stres faktörü olduğunu dile getirdi.
Covid-19 salgını regl düzensizliğine neden olabilir.
Yeni tip koronavirüs tüm dünyada 165 milyonun üzerinde insanın enfekte olmasına neden oldu. 2021 yılı itibariyle aşılama çalışmaları hız kazandı ve bazı ülkeler salgın öncesine döndü. Ancak aşının adil dağıtımına ilişkin sorunlar, her ülkenin salgınla mücadelesinin kendine özgü olmasına neden oldu ve dünyanın birçok bölgesinde salgının olumsuz etkilerinin hala devam etmesine sebebiyet verdi.
Sokağa çıkma yasakları, evden çalışmanın getirdiği uzun mesai saatleri ise stresi arttıran ve birçok sağlık problemine neden olan unsurlar olarak öne çıktı.
Güncel olarak salgının fiziksel etkilerine yönelik çalışmaların sayısı fazla olsa da bazı bilim insanları salgının psikolojik etkilerinin de aynı önemle dikkate alınması gerektiğini söylemeye devam ediyor.
Kısıtlama kararları nedeniyle hareketsiz kalmak da bireylerin hem ruhsal hem fiziksel sağlığına zarar veren unsurlar arasında yer alıyor.
Covid-19 Salgını Regl Düzensizliğine Neden Oluyor
Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Öznur Dündar Akın yukarıda değinilen tüm değişkenlerin regl düzensizliğini arttırdığına dikkat çekti ve şunları kaydetti:
“Pandemi şartları ile beraber hayatın akışında birçok değişiklik meydana geldi. Hareketsizlik, uzun çalışma saatleri ve stres bunlardan sadece birkaçı. Özellikle stres seviyesinin yüksek olması adet düzeni için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Bunun sebebi ise stresin vücudumuzda kortizol seviyesini yükseltmesidir. Yükselen kortizol seviyesi hormonal düzensizliklere sebep olur.
Pandemi döneminde oluşan adet düzensizlikleri mutlaka takip altında tutulmalıdır. Uzun süre devam etmesini halinde uzman bir hekime başvurulması gerekir.”
Dr. Öznur Dündar Akın, regl düzensizliğinin bir diğer nedenin ise ine stres kaynaklı böbrek üstü bezi ile tiroid hormonlarının seviyesinin değişmesi olduğunu dile getirdi. Akın, bu konuda düzenli uykunun oldukça fayda sağlayacağını sözlerine ekledi.
İdeal Regl Döngüsü Nasıl Olmalıdır?
Dr. Öznur Dündar Akın, ideal regl döngüsünün her kadın için farklı olduğunu dile getirdi ve sözlerine şu şekilde devam etti:
“Ancak ideal olanı bir adet döngüsü için ortalama 28 gündür. Bu sürenin 7 gün kısa ya da 7 gün uzun olması normaldir. 21 günden kısa ya da 35 günden uzun sürelerde adet görme, kanama durumu, adet sırasında kanamanın az ya da çok olması ise adet düzensizliğidir. Yaşanan adet düzensizliği sorunu stres kaynaklı olsa bile uzun sürede tedavi edilmediğinde kalıcı hale gelerek kişinin hayatını olumsuz yönde etkiler. Stres haricinde adet gecikme nedenleri arasında; çeşitli hastalıklar, ilerleyen yaş, aşırı spor yapılması, sık kilo alıp verme süreci vardır. Adet döngüsünün düzensiz olması kadınlarda stresin artması, ödem, huzursuzluğa sebep olur.”
Regl Düzensizliğinin Önüne Geçmek İçin Neler Yapılabilir?
Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Öznur Dündar Akın, stres kaynaklı regl düzensizliğinin önüne geçmek için evde uygulanabilecek birkaç basit yönteme değindi. Akın, düzensizliğin uzun sürmesi durumunda mutlaka bir doktora başvurulması gerektiğini sözlerine eklemeyi ihmal etmedi.
Uyku düzenini belirlemek
Yoga ya da nefes egzersizleri yapmak
Aromaterapi kokularından yararlanmak
Sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği olan bitki çayları tüketmek
Sağlıklı beslenme rutini
Düzenli egzersiz ya da basit esneme egzersizleri