Yayınlanma: 28 Ocak 2023 13:17
Güncellenme: 3 Ekim 2024 18:25
Vücudun toplam sıvı miktarındaki azalmalar susuzluk hissi ile kendini gösterir. Sıvı miktarındaki azalmalar çoğalırsa ciddi sağlık problemleri ortaya çıkmaktadır. Bu duruma Dehidrasyon adı verilmektedir. Susuz kalma durumu, küçük çocuklar ve yaşlılar için daha büyük tehlike arz eder.
Dehidrasyon su içmeyi unutmanız, yanınızda yeterli suyun olmaması, seyahat esnasında yeterli tüketimin yapılamaması gibi basit nedenlere bağlı olarak gelişebildiği gibi aşağıda listelediğimiz ciddi sebeplerden de kaynaklanabilmektedir.
· İshal, kusma
· Ateş
· Aşırı terleme
· Sık idrara çıkma
· Isı Yaralanması (Aşırı egzersiz sonucu ortaya çıkabilmektedir)
· Böbrek sorunları
Susuzluk, her zaman vücudun su ihtiyacının kesin bir göstergesi değildir. Pek çok insan, özellikle de yaşlılar, susuz kalana kadar susuzluklarını hissetmezler. Bu nedenle, sıcak havalarda veya hasta olunduğunda su alımını artırmak oldukça önemlidir.
Dehidrasyon belirtileri bu sebeple yaşa göre farklılık gösterebilmektedir.
Bebeklerde ya da küçük çocuklarda; kuru ve yapışkan ağız, ağlarken göz yaşı olmaması, 3 saat süresince ıslak bez olmaması, batık gözler ve yanaklar, kafatasının üstünde batık yumuşak nokta, halsizlik veya sinirlilik.
Yetişkinlerde; aşırı susuzluk, daha az idrara çıkma, kas krampları, koyu renkli idrar, yorgunluk, gözlerde kısılma, tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, bilinç kaybı ve sinirlilik, konfüzyon.
24 saatten daha uzun süreli ishal olma durumu, aşırı sinirlilik, daha
uykulu bir hal, kanlı ve siyah dışkı mevcutsa acilen doktorunuzla iletişime
geçmelisiniz.
Ağır dehidrasyon insan hayatını ciddi derecede tehdit eden önemli bir sağlık problemidir. Dehidrasyonun derecesi hem vücut belirtilerine hem de idrar testi, böbrek fonksiyon testi ve kan testlerine bakılarak değerlendirilir. #SağlıklıYarınlara #Dehidrasyon
— Berko İlaç (@berkoilacTR) June 15, 2022