Delta Varyantına Karşı İkinci Doz Aşılar Daha Erken Yapılacak
Covid-19 salgınında endişeye neden olan Delta varyantı için Türkiye'de aşılama takvimi değiştirildi. İkinci doz aşılar altı-sekiz hafta yerine dört hafta sonra yapılacak.
Delta varyantı nedeniyle Türkiye'de
Covid-19 aşı programında hızlandırıldı. Delta varyantının etkilerinin en aza düşürülmesi için altı-sekiz hafta sonra yapılması planlanan ikinci doz aşılar dört hafta içinde yapılacak.
Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'ın haberine göre aşıyla korunma sağlanan Delta varyantında
"milletin aşının ayağına gelmesi yerine, aşının milletin ayağına gitmesi" sistemine geçilmesi planlanıyor. Yaz aylarında vatandaşların yaylalara gitmesi, tarla ve seralardaki iş yükünün artması nedeniyle bu bölgelere gidecek seyyar aşı ekipleri oluşturulacak.
Toplumda en az yüzde 75 aşılama ve bu oranda bir bağılıklık hedefine ulaşmak için
agresif aşılama yapılacak. Bu planlamayla güz aylarına yüksek koruma ile girilmesi amaçlanıyor.
Yeni planlamaya göre altı-sekiz hafta içinde yapılması planlanan ikinci doz aşılar dört hafta içinde yapılacak. Yapılan çalışmalar Delta varyantının birinci doz aşıların yüzde 70-80 olan koruyuculuğunu yüzde 30'a kadar düşürdüğünü gösteriyor.
Uzmanlar en büyük sorunun virüsün ‘müzminleşmesi’ olduğunun altını çizerek,
“Bağışıklık oranını yüzde 60, hatta yüzde 70’e çıkarsanız da toplumun yüzde 30’u, yani 25 milyon kişi aşılanmamış olacak. Bu da hastalığın çok yüksek dozda olmasa da sürekli var olması anlamına gelir. Yani bir kişi üç kişiye bulaştırmaz da bir kişiye bulaştırır. Bu da vakaların sürekli devam etmesi, az sayıda da olsa ölümlerin sürmesi anlamına gelir. Güze böyle girmemek gerekir” diyor.