DSÖ Kamuoyunu Yanlış Bilgilendirmekle Suçlandı!
Koronavirüs salgınına yönelik tutumuyla
sık sık eleştirilere maruz kalan DSÖ'ye bir tepki de Harvard Üniversitesi'nden geldi. Dünyanın en saygın üniversitelerinden biri olan Harvard, DSÖ'yü kamuoyunu yanlış yönlendirmekle ve kafa karıştırmakla suçladı.
Geçtiğimiz gün aseptomatik (belirti göstermeyen) koronavirüs hastalarının salgını bulaştırmadığına yönelik açıklamalarda bulunan
DSÖ'nün koronavirüse karşı mücadele ekibi lideri Maria Van Kerkhove, Harvard Üniversitesinin tepkisinin ardından geri adım attı ve yanlış anlaşıldığını iddia etti.
DSÖ tarafından enfekte olan ancak belirti göstermeyen insanların hastalığı bulaştırma risklerinin düşük olduğu açıklanmış, hükümetlerden semptom gösteren hastalara yoğunlaşmaları talep edilmişti. Dünya Sağlık Örgütü'nün merkezi Cenevre'den yapılan açıklamada koronavirüs ile ilgili tüm ülkelerden verilerin toplandığı ve asepmtomatik bireylerin virüsü başka birine bulaştırmasının çok nadir bir ihtimal olduğu ileri sürüldü. Harvard Üniversitesi ise bunun doğru olmadığına yönelik çok fazla kanıt olduğunu açıklayarak DSÖ'yü kamuoyunu yanlış bilgilendirmekle suçladı.
Tepkilerin ardından ilerleyen saatlerde tekrar açıklama yapan Kherkove; açıklamanın yanlış anlaşıldığını, semptom göstermeyenlerin de virüsü yayabileceğini söyledi.
Bu İddialar Yüzünden İnsanlar Sosyal Mesafe Uygulamalarını Bırakabilir
Konu hakkında tepki gösteren Harvard Küresel Sağlık Ensitütüsü, ortaya atılan bu iddia nedeniyle insanların sosyal mesafe uygulamalarını ve maske takmayı bırakabileceğini öne sürerek bu iddiayla DSÖ'nün insanları kendi elleriyle ikinci dalgaya sürükleyebileceğini savundu.
Harvard Küresel Sağlık Enstitüsü Müdürü Dr. Ashish K Jha, DailyMail.com'a yaptığı açıklamada; “Açıkçası beliti göstermeyen kişilerin popülasyonda kontrol altında tutulması salgının durmasında kritik bir öneme sahip. Asemptomatik yayılma tehdidi, gerçek ve önemlidir” değerlendirmesinde bulundu.