Yayınlanma: 28 Nisan 2022 10:11
Güncellenme: 22 Kasım 2024 13:57
İklim krizinin etkilerinin her geçen gün daha da hissedildiğini gözlemleyebiliyoruz. BM tarafından yapılan yeni bir çalışma ise bu etkinin ağır sonuçlarını gözler önüne serdi. Bu kapsamda dünya topraklarının yüzde 40’ının bozulduğu belirtildi.
Doğal kaynaklardan, toprak verimliliğinden, sudan, biyolojik çeşitlilikten, ağaçlardan veya doğal bitki örtüsünden yoksun olan bozulmuş arazi, gezegenimizin her yerinde bulunuyor. Dünyanın artan nüfusu besleme yeteneği ise ağır risk altında.
Birçok kişi bozulmuş araziyi kurak çöl olarak düşünse de görünürde yeşil olan, doğal bitki örtüsünden arındırılmış her alan bozulmuş olarak nitelendirilebilir.
Bu bozulmuş topraklarda gıda yetiştirmek, toprak ve su kaynakları yetersizliği nedeniyle giderek zorlaşıyor.
Söz konusu bozulma bitki ve hayvan türlerinin kaybına da yol açıyor ve Dünya'nın karbonu emme ve depolama yeteneğini azaltarak iklim krizini şiddetlendirebiliyor.
Hemen harekete geçilip acil önlem alınmazsa, bozulma daha da yayılacak. Global Land Outlook 2 raporuna göre, 2050 yılına kadar, mevcut zarar oranlarının devam etmesi halinde, bozulan alanlara Güney Amerika büyüklüğünde bir alan eklenecek.
Kaynak: NTV