
Yayınlanma: 20 Haziran 2026 08:05
Güncellenme: 23 Haziran 2026 03:08
Fransa Başbakanı Sebastien Lecornu, 2027 eğitim öğretim yılından itibaren lise birinci sınıf öğrencileri için yapay zeka eğitiminin müfredata dahil edileceğini açıkladı. Yeni ders kapsamında öğrencilerin yapay zekayı yalnızca kullanması değil, aynı zamanda çalışma mantığını anlaması hedefleniyor.
Yapılan açıklamaya göre; eğitimler lise birinci sınıf öğrencilerine yönelik olacak ve haftada 1 saat olarak uygulanacak. Dersler, dijital ve teknoloji bilimleri programı içerisinde yer alacak.
Fransa Milli Eğitim Bakanlığı tarafından planlanan programda öğrenciler şu başlıklarda eğitim alacak:
Başbakan Lecornu, gençlerin yapay zekayı bilinçli şekilde kullanabilmesi için gerekli bilgi ve araçlarla donatılması gerektiğini belirtti. Hükümet, teknolojiyi yalnızca tüketen değil, anlayan ve sorgulayan bireyler yetiştirmeyi amaçlıyor.
Yeni eğitim programının amaçlarından biri de öğrencilerin dijital dünyayla daha sağlıklı ilişki kurmasını sağlamak. Fransa yönetimi, yapay zeka okuryazarlığını artırırken ekran bağımlılığını azaltmayı da hedefliyor.
Son yıllarda birçok ülke yapay zeka eğitimini müfredatlarına dahil etmeye başladı. Özellikle üretken yapay zeka teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla birlikte eğitim sistemlerinde dijital okuryazarlık ve yapay zeka farkındalığı ön plana çıkıyor. Fransa'nın attığı adım da bu küresel dönüşümün önemli örneklerinden biri olarak değerlendiriliyor.
Fransa'nın, lise düzeyinde yapay zeka eğitimini başlatma kararı sosyal medyada olumlu yönde karşılandı. Sosyal medya kullanıcıları, çocukların gelişimi ve günümüz trendlerine ayak uydurabilmeleri açısından bu eğitimin faydalı olabileceğini savundu. Söz konusu programın birinci sınıf düzeyiyle sınırlı kalmaması gerektiği yönünde de görüşler paylaşıldı.
Türkiye'de yapay zeka eğitimi verilen kurumlar olsa da, okulların müfredatında henüz bu konu ile ilgili bir alan açılmış değil. Ülkemizde bulunan çeşitli akademelerin ücretsiz çevrimiçi platformları aracılığıyla bunu edinmek mümkün oluyor.
Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Kanada ve Almanya gibi ülkelerde yapay zeka alanında en kapsamlı lisans, lisansüstü ve sertifika eğitimleri verilmektedir.