Yayınlanma: 19 Mayıs 2023 19:42
Güncellenme: 18 Kasım 2024 08:08
Japonya'da yapılan G7 zirvesinde, liderler Ukrayna'ya yönelik Rusya'nın işgal girişimini kınamak amacıyla hazırlanan bildiride Moskova'ya karşı ekonomik yaptırımların artırılması konusunda anlaşmaya vardı.
Japonya'nın liderlik ettiği G7 Zirvesi, Hiroşima'da başlayan ve 3 gün sürecek olan toplantının ilk gününde gerçekleşti. G7 liderleri tarafından ortak bir bildiri yayınlandı, bu bildiri Ukrayna konusuna odaklanıyor.
ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in katılımıyla gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantısının ardından imzalanan bir bildiri, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal girişimini "en güçlü şekilde" kınadı.
Açıklanan bildiride Rusya'nın saldırganlığının binlerce cana mal olduğunu, Ukrayna halkına büyük acılar yaşattığı ve savunmasız insanlarının çoğunun gıda ve enerjiye erişimini tehlikeye attığı belirtildi ve "Ukrayna'ya desteğimiz sürecek. Rusya'nın yasadışı eylemlerinin dünyanın geri kalanı üzerindeki etkisini hafifletme kararlılığımızda geri adım atmayacağı. Bugün, Rusya'nın egemen Ukrayna devletine karşı yürüttüğü yasadışı saldırının başarısız olmasını sağlamak ve uluslararası hukuka saygıya dayalı adil bir barış arayışındaki Ukrayna halkını desteklemek için yeni adımlar atıyoruz" ifadeleri kullanıldı.
Liderler, Rusya'nın enerjiyi silah olarak kullanmasını önlemek için çabalara ağırlık vereceklerini ifade ederek, Moskova'yı askeri birliklerini ve silahlarını Ukrayna'nın uluslararası olarak tanınan topraklarından "hemen, tamamen ve şartsız olarak" geri çekmeye çağırdı. Rusya'nın nükleer silah kullanımına ve Belarus'a nükleer silah yerleştirme niyetine ilişkin yaklaşımı "tehlikeli ve kabul edilemez" olarak nitelendirildi ve bildiride G7 ülkelerinin Ukrayna'ya güvenlik desteğini sürdürme taahhüdünde bulunduğu ve bu desteği Ukrayna'nın ihtiyaçlarına göre şekillendireceği vurgulandı.
Rusya'nın hukuka aykırı saldırganlığını durdurmak amacıyla birlikte hareket edilerek yaptırımların devam ettirileceği belirtilen bildiride, bu çerçevede teknolojik cihazlar dahil endüstriyel makinelerin ihracatına kısıtlamalar getirileceği ve imalat, inşaat, nakliye gibi stratejik sektörlere ticaret kısıtlamaları gibi yeni önlemlerin hayata geçirileceği ifade edildi.
Bildiride, Rusya'nın enerji gelirlerinin azaltılması amaçlı adımların devam edeceği vurgulanarak, "Ukrayna'nın uzun vadeli yeniden yapılanması için Rusya'nın bedel ödemesini sağlama çabalarımızı sürdüreceğiz" şeklinde ifadelere yer verildi.