Tüm dünyayı etkisi altına alan ve başlıca hedefi akciğerler olan
Koronavirüse karşı akciğer egzersizleri yaparak daha güçlü hale gelmek mümkün.
Ülkemizde ve dünyada hızla yayılmaya takibinde can kaybı yaşatmaya devam eden koronavirüs (Kovid-19), hepimizi alışılagelmiş bir düzenin içerisine soktu ve hareket alanımızı oldukça kısıtladı. Hareketsizlikle beraber kas kaybı, akciğer küçülmesi gibi olası tehlikeler gündeme taşındı. Bu durum özellikle yaşlı kişiler için oldukça tehlikeli bir durum arz ediyor.
Koronavirüsle ilgili açıklamalarda bulunan
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk; ülke içinde alınan kurallara uymamızın hepimiz için hayati önem taşıdığını, bunun yanında hareketsizliğin genç veya yaşlı tüm bedenlere olan zararlarını minimuma indirmemiz gerektiğini söyledi. Erk, bu sebeple diyoruz ki “Evde hareket her bedene iyi gelecek.” diyerek evde yapılacak olan egzersizlerin önemini vurguladı. Beslenmemiz için protein kaynağı olan baklagillerin her gün tüketilebileceğini, sebze ve meyve tüketiminin her gün hatta her öğün için sağlanması gerektiğine dikkat çekti.
Şekerden Uzak Bir Beslenme
Zararlı olabilecek besinlere de değinen Erk, beyaz ekmeğinde dahil olduğu hamur işi ürünler, işlenmiş et ürünleri gibi ürünlerin aşırı tuz içeren besinler olduğunu söyledi. Şekerden uzak bir beslenmenin daha sağlıklı olacağını belirten Erk, özelikle kan şekerini hızla yükseltebilen şeker ve şekerli yiyeceklerin tüketiminin minimuma indirilmesinin önemine dikkat çekti.
Spor Eğitmeni Semra Demirer de Koronavirüse karşı akciğer egzersizleri yapmanın önemine ve yöntemlerine değindi. Evimizde kaldığımız zaman içerisinden aktif kalabilmenin başlıca hedefimiz olması gerektiğini belirten Demirer, “Özellikle virüsün başlıca hedef aldığı akciğer için kapasite geliştirilmesinde solunum egzersizleri fayda sağlayacaktır. Göğüs hareket ettirilmeden karından derin ve yavaş nefesler alarak, solunum fonksiyonlarımıza katkıda bulunabiliriz. Akciğer kapasitesi için faydalı olacak diğer bir etkinlik ise aerobik egzersizleridir. İp atlama, yerinde koşu veya zıplamak buna örnek olabilir. Bir diğer önemli nokta ise kuvvetlendirme egzersizleridir. Dünya Sağlık Örgütü yetişkinler için haftada en az 2 kez kuvvetlendirme egzersizi öneriyor. Mini squatlar, mekik ve şınav, her yaş grubuna uygun ve herkesçe bilinen hareketler bu anlamda alternatif olacaktır. Denge egzersizleri de özellikle yaşlı popülasyon için düşme riskini önlemek adına yapılabilir. Tek ayak üzerinde durma, gözler kapalı tek ayak üzerinde durma gibi hareketler yine kondisyon seviyesine göre yapılabilir. Her yaş grubuna önereceğim diğer egzersiz tipi ise streching, yani esneme egzersizleridir. Evdeki birçok ekipmandan faydalanmak mümkün; bir yer paspası sopası ile bütün omuz çevresi kaslarımızı esnetebiliriz” dedi.