Yayınlanma: 15 Ocak 2024 13:50
Güncellenme: 22 Kasım 2024 13:48
Günümüzde birçok ülke, yabancı sermaye çekmek ve ekonomilerini güçlendirmek adına çeşitli şartlarla vatandaşlık imkanı sunmaktadır. Bu kapsamda dil bilme, ikamet etme süresi gibi çeşitli kriterler bulunsa da, bazı ülkeler sadece yatırım yapma koşuluyla vatandaşlık vermektedir. İşte, parayla vatandaşlık alınabilen bazı ülkeler ve detayları:
Avrupa: Yatırımcılar İçin Cazip Fırsatlar
Avrupa Birliği ülkeleri, yatırım yapma veya belirli bir süre ikamet etme şartlarıyla pasaport vererek, yatırımcılara önemli avantajlar sunmaktadır. Güney Kıbrıs, 2 milyon 300 bin dolarlık gayri menkul yatırım veya devlet tahvili sahibi olma şartıyla vatandaşlık imkanı tanıyor. Malta'da ise Ulusal Kalkınma Fonu'na 789 bin dolarlık bağış ve 410 bin dolarlık mal varlığı, Bulgaristan'da ise 585 bin dolarlık ödeme ile vatandaşlık elde edilebiliyor.
İngiltere, yatırımcılara en cazip gelen ülkelerden biridir. 281 bin dolarlık yatırım ile oturum izni alınabilirken, 2 milyon 800 bin dolarlık hisse senedi veya işletme kredisi ile 'Tier-1' vizesi alınarak 5 yıl süreyle İngiltere'de yaşayan bir yatırımcı vatandaşlık alabilmektedir.
Diğer Avrupa ülkeleri de genellikle 5 yıl süreyle ikamet etme ve dil öğrenme koşulları ile yatırımcılara vatandaşlık fırsatı sunmaktadır.
Karayipler: Ucuz Vatandaşlık Alternatifleri
Karayipler, düşük yatırımlar ve zorunlu ikamet koşulu olmadan vatandaşlık sağlama konusunda çekici bir alternatif sunmaktadır. St Kitts ve Nevis'te, 150 bin dolarlık yardım fonuna bağış yaparak pasaport almak mümkünken, diğer ülkelerde 100 bin dolarlık bağışla vatandaşlık elde edilebilmektedir. Bölgedeki beş ülke, Avrupa Birliği'ne ve Schengen bölgesindeki diğer ülkelere vizesiz seyahat imkanı da sunmaktadır.
Dünya Genelinde Parayla Vatandaşlık İmkanları
Tayland: Yılda 3 bin ile 4 bin dolarlık lüks tüketimde bulunarak veya mal varlığına sahip olarak 20 yılın sonunda vatandaşlık alınabilir.
ABD: EB-5 ABD vizesi ile 500 bin ila 1 milyon dolar yatırım yapma şartı ile 'Yeşil Kart' ve ardından Amerikan pasaportu alınabilir.
Kanada: Girişimciler, 617 bin dolarlık 'start-up' tarzı yatırım yaparak Kanada vatandaşlığı elde edebilirler.
Avustralya: 1 milyon dolarlık yatırım ve 2 milyon dolarlık mal varlığına sahip olma koşuluyla pasaport alınabilmektedir.
Yeni Zelanda: Yaklaşık 6 milyon 500 bin dolarlık yatırımla Yeni Zelanda vatandaşlığı edinilebilmektedir.