Yayınlanma: 12 Temmuz 2023 11:50
Güncellenme: 18 Ocak 2025 02:44
İngiltere ve ABD basını, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine destek vereceğini açıklamasından sonra NATO Zirvesi’nde Ukrayna’ya odaklanmanın mümkün olacağını, ancak Avrupa Birliği (AB) liderlerinin Türkiye’nin Blok’a üyeliğini, İsveç’in NATO’ya üyeliğinden ayrı değerlendirmek istediklerini içeren yorumlarda bulundu.
İsveç, Türkiye’nin destek vereceğini duyurmasının ardından, bir yıllık bir müzakere süreci sonunda NATO’ya katılmaya daha da yaklaşmış oldu.
Konuyla alakalı açıklama, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta bugün başlayan NATO Zirvesi’ne saatler kala yapıldı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg dün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyesi olması için destek verdiğini ifade etti.
Toplantıda, Stockholm'ün Ankara'ya "terör örgütlerini" desteklemeyeceği konusunda güvence verdiği ifade edildi. İki ülke arasında yeni bir ikili güvenlik mekanizması oluşturulacağı da açıklandı. İsveç ayrıca Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine de destek vereceğini beyan etti.
New York Times (NYT), Türkiye’nin “ansızın” gerçekleşen karar değişikliğinin NATO’nun Ukrayna’nın üyeliğine odaklanabilmesinin yolunu açacağına dikkat çeken gazetelerden biri idi..
Gazete, bu karar değişikliğinin, ABD Başkanı Joe Biden’ın NATO Zirvesi’ne gitmek üzereyken Pazar günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla aramasından sonra geldiğinin altını çizdi.
Biden’ın duyurunun ardından yaptığı, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye ile Avrupa-Atlantik bölgesinde caydırıcılık ve savunma alanlarında işbirliğini artırmaya ve birlikte çalışmaya hazırım” açıklamasına yer veren gazete, “Açıklama, ABD'nin Türkiye’nin talep ettiği F-16 savaş uçakları ve diğer silahları satacağının bir göstergesi olarak yorumlandı” ifadelerine yer verdi.
NYT, İsveç ve Finlandiya’nın Rusya’nın Ukrayna’yı işgali karşısında yaşadıkları güvenlik kaygısı nedeniyle yıllardır tereddütlü yaklaştıkları NATO’ya katılma kararı aldıklarını hatırlattı ve şöyle sürdürdü:
“Üyelikleri esasen Baltık Denizi'ni NATO hakimiyetindeki bir su yoluna çeviriyor ve bu da NATO'nun en savunmasız üyelerini, yani Baltık ülkelerini koruma yeteneğini artırıyor. Buna, hem Rusya hem de Belarus ile sınır komşusu olan zirvenin yapıldığı yer Litvanya da dahil.”
Gazetenin konuştuğu uzmanlara göre Erdoğan, fikrini değiştirdiği için değil, karşı çıkmaya devam ederek daha fazla fayda sağlayamayacağı için İsveç’in üyeliğine destek verdi.
Gazete şu yorumu da eklemeden geçmedi:
“Daha fazla zorlasaydı, muhtemelen daha fazlasını alamayacaktı, ancak NATO müttefikleri arasındaki konumunu daha da tehlikeye atabilirdi.
"Türkiye, Erdoğan'ın Putin ile yakın bağları ve Türkiye'nin Rus şirketlerinin yaptırımlardan kaçmasına yardım etmedeki rolü ile ilgili şüpheler nedeniyle Batılı güçler tarafından zaten yakından izlenmekte.”