Yayınlanma: 15 Haziran 2023 12:05
Güncellenme: 18 Ocak 2025 08:06
NASA'nın Emniyet ve Uçuş Güvenliği Direktör Yardımcısı Nigel Packham, uzay görevleri ve yer testleri sırasında hayatını kaybeden astronotların sayısını paylaştı. Bugüne kadar NASA ve Sovyetler Birliği'nin uzay görevlerinde toplam 21 kişi yaşamını yitirdi.
Seattle'daki Washington Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri profesörü Jim Hermanson, NASA ve Sovyetler Birliği'nin gerçekleştirdiği toplam 5 uzay görevinde ölümlerin yaşandığını ifade etti. Kazaların genellikle ekipman hataları, insan hataları, politika ve yönetim hatalarının bir kombinasyonuyla ortaya çıkan olağandışı durumlar sonucunda meydana geldiğini açıkladı.
NASA'nın uzay mekiği görevleri sırasında iki ölümcül kaza meydana geldiğini, ilk kazanın Ocak 1986'da Uzay Mekiği Challenger'ın, kalkışından 73 saniye sonra havada patlamasıyla gerçekleştiğini hatırlatıldı. Kazada, astronotlar dışında New Hampshire'dan bir öğretmen olan Christa McAuliffe'in de dahil olduğu 7 kişilik mürettebatın hayatını kaybettiği ve McAuliffe'in NASA'nın Uzaydaki Öğretmen Projesi kapsamında ekibe katıldığı vurgulandı. Kazanın Cape Canaveral'da olağandışı soğuk hava koşulları nedeniyle bazı sızdırmazlık malzemelerinin esnekliğini kaybetmesi sonucu meydana geldiği ifade edildi. Hermanson, bazı NASA mühendislerinin uyarılarına rağmen fırlatmayı ertelemeyen yönetimin de kısmen sorumlu olduğunu belirterek, "Sıcak gaz dışarı sızdı ve yakıt tankında yangın çıkardı, sonuçta büyük bir patlamaya neden oldu." şeklinde açıklamalarda bulundu.
İkinci NASA'nın ölümcül uzay kazası ise, Şubat 2003'te Uzay Mekiği Columbia'nın atmosfere yeniden girişi sırasında patlamasıyla gerçekleşti ve 7 kişilik mürettebatın hayatını kaybetmesine neden oldu. Packham, mekiğin kalkışı sırasında köpük izolasyon malzemesinin ayrılarak Columbia'nın kanadına zarar verdiğini ve hasar gören kanadın atmosfere giriş sırasında oluşan aşırı yüksek sıcaklıklara dayanamayarak mekiğin parçalanmasına yol açtığını ifade etti.