Emeklilere Ödenecek Bayram İkramiyesinin Tarihi Belli Oldu!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilere ödenecek bayram ikramiyesinin tarihini açıkladı. 3 yıl önce başlayan emeklilere bayramlarda 1000’er lira ikramiye uygulaması bu bayramda da devam edecek. Peki bu yıl emekli ikramiyesi ne kadar olacak? Emeklilere bayram ikramiyesi ne kadar ödenecek?
İlk kez 2018 yılında başlayan ikramiye uygulaması bu yıl zamlı olacak. Emeklilere ödenecek bayram ikramiyesinin zammının hangi enflasyona göre yapılacağı ise henüz netleşmedi.
İkramiyeye zam için kanunda değişiklik yapılacağı belirtildi.
Bayram İkramiyesi Ne Zaman Ödenecek?
Ramazan Bayramı öncesinde yapılması planlanan ödemeler mayıs ayının ilk haftası gerçekleştirilecek. 30 Nisan'a kadar emeklilik dilekçesini verenler ikramiyeden faydalanabilecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bayram ikramiyelerinin Ramazan Bayramı öncesi mayıs başında, Kurban Bayramı ödemesinin ise temmuz ortasına doğru gerçekleştirileceğini açıkladı.
Emekli İkramiyesi Zamlı Mı Olacak?
Her yıl 1000 TL olarak ödenen bayram ikramiyesine bu yıl zam yapılacağı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. İkramiyenin enflasyon oranında arttıralacağı belirtildi ancak oran açıklanmadı.
İlk ikramiye ödemesi 2018 yılında yapılmıştı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) tüketici fiyat endeksi (TÜFE) 2018 mayıs ayından bu yılın mart ayına kadar olan dönemde yüzde 50.29 oranında arttı. 3 yıllık enflasyonun dikkate alınması durumunda bayram ikramiyeleri
1500 TL'ye çıkacak. Yalnızca son yılın enflasyon rakamının dikkate alınması durumunda ikramiyeler
1150 TL'ye çıkacak.
Bayram ikramiyelerinin enflasyon oranında arttırılabilmesi için 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun Ek 18. Maddesinde değişiklik yapılacak.
Kimler İkramiye Alabilecek?
Bayram ikramiyesi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından, emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı (dul-yetim aylığı) ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri almakta olan kişilere ödeniyor. Ayrıca aylık almakta olan şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahipleri de bayram ikramiyesinden faydalanabiliyor.
SGK verilerine göre 12 milyon 499 bin emekli bulunuyor.
Kanuna göre,
"bayramın içinde bulunduğu ayda" gelir ve aylık almakta olan kişilere ikramiye ödenecek. Ramazan Bayramı mayıs ayı içinde olduğu için mayıs ayı itibariyle aylık ve gelir almakta olanlar ikramiye alabilecek.
30 Nisan 2021 tarihine kadar emeklilik dilekçesi veren kişilerin 1 Mayıs'tan itibaren geçerli olarak bağlanacağı için bu tarihe dek dilekçe verenler ikramiye alabilecek. Bayram ikramiyeleri mayıs ayının ilk haftasında ödenecek. Emeklilik dilekçesini 30 Nisan'da veren kişilerin ikramiyesi ise aylıklarının bağlandığı tarihte hesaplarına yatacak.
Dul ve Yetim Aylığı Alanlar Paylarına Göre Ödeme Alacak
Hayatını kaybeden eşi ya da anne babasından dolayı dul-yetim maaşı alanlara hisseleri oranında ikramiye ödenecek. Ölen eşin emekli maaşının yüzde 50'sini alan eş, ikramiyenin 1500 TL'ye çıkarılması durumunda 750 TL ikramiye alacak. İkramiyenin 1150 TL olması durumunda ise 574 TL ikramiye alacak.
SGK'dan birden fazla maaş alanlar ise en fazla ödemeyi aldıkları maaşa göre tek dosya üzerinden ikramiye alacak. Örneğin bir kişi kendi çalışmasından dolayı emekli maaşı alıyor hem de ölen eşinden dolayı dul aylığı alıyorsa yalnızca kendi emekliliği dolayısıyla verilen ikramiyeyi alabilecek.
Ayrıca kanuna göre yalnızca SGK'dan geliri olanlar ikramiyeden faydalanabilecek. Emekli sandığından emekli maaşı alan kişiler ikramiye alamayacak.