Yayınlanma: 18 Şubat 2022 12:55
Güncellenme: 21 Kasım 2024 15:11
Birleşik Krallık'taki Lancaster Üniversitesi ve ABD'deki Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'den araştırmacılar, yapay zekanın tasarladığı insan yüzleri üzerine bir deney tasarladı. Araştırma neticesinde katılımcıların yapay zekanın oluşturduğu insan yüzlerinden ayırt edemediğini hatta daha güvenilir buldukları ortaya çıktı.
Hakemli bilimsel dergi PNAS'ta yayımlanan araştırmanın yazarlarından Sophie Nightingale konuya yönelik şu açıklamalarda bulundu:
Endişelenmeliyiz çünkü bu sentetik yüzler, örneğin intikam pornosu veya dolandırıcılık gibi kötü amaçlar için son derecede etkili.
Çalışmada ABD merkezli teknoloji debi Nvidia'nın ürettiği StyleGAN2 adlı yapay zeka programı tarafından oluşturulan sahte yüzler kullanıldı. Bu tür yapay zeka programlarına üretken düşman ağlar (GAN) adı veriliyor. Bunlar gerçek görüntülerden gittikçe daha zor az ayırt edilebilen sahte görüntüler oluşturmayı makine öğrenimi yoluyla kavrıyor.
Yeni araştırmada 315 katılımcıdan 128 görüntü arasından gerçek ve sahte olanları ayırt etmeleri istendi. Katılımcıların doğru cevapları verme olasılığı yüzde 48 çıktı.
Aynı esnada 219 kişilik ikinci bir gruba bilgisayarda oluşturulan yüzleri tanıma eğitimi verildi. Bu grubun doğru tahmin oranı ise yüzde 59'du. Ancak bu farkın ihmal edilebilir olduğunu söyledi. Yani yapay zeka eğitimli ve eğitimsiz insanları hemen hemen aynı oranlarda kandırmayı başarıyordu.
Sahte yüzleri daha güvenilir buldular
Deneyde üçüncü bir gruba daha yer verildi. Bu gruptan da 128 yüzün güvenilirliğini 1 (çok güvenilmez) ve 7 (çok güvenilir) arasında derecelendirmeleri talep edildi.
Sahte yüzlere verilen ortalama güven puanı, gerçek yüzlere verilenlerden yüzde 8 daha fazlaydı. Araştırmacılar bunun küçük ama "istatistiksel açıdan anlamlı" bir fark olduğunu ifade etti.
Fotoğraflar toplamda 800 yüzün bulunduğu bir katalogdan seçilmişti. Bunlardan 400'ü sahte, 400'ü ise gerçek fotoğraflardı ve görüntülerde beyaz, siyah, Doğu Asyalı ve Güney Asyalı 100'er kişiye yer verilmişti.
Araştırmacılara göre siyah yüzler, Güney Asyalı yüzlerden daha güvenilir bulunmuştu. Ancak bunun dışında ırklar arasında herhangi bir farklılık tespit edilmedi.
Kaynak: Independent Türkçe