Yayınlanma: 8 Ekim 2021 16:16
Güncellenme: 21 Kasım 2024 14:37
Facebook’un ürünlerinin çocuklara zarar verdiğine, toplumu böldüğüne ve ABD demokrasisini zayıflattığına inandığı için şirket aleyhine ifade veren Frances Haugen, şirketin önceliğinin “nefret söylemiyle ve yalan haberle mücadele değil, kâr etmek olduğu” söyledi.
İndependent Türkçe’de yer alan habere göre, pazar günü CBS’in 60 Minutes programında konuşan Frances Haugen, platformun defalarca "büyümeyi güvenliğe" tercih ettiğini ve "toplumlarımızı paramparça ettiğini" ifade etti.
Şirketin, bazı kullanıcıların akıl sağlığı için oluşturduğu tehlikeler konusunda da kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini belirten Haugen, “Facebook tüm bunlara karşın ne pahasına olursa olsun büyümeyi seçti” dedi.
37 yaşındaki Facebook'un eski ürün geliştirme müdürü Haugen, ABD Senatosu Ticaret Alt Komisyonu'nda senatörlerin sorularını yanıtlarken şirketin çocuklara zarar verdiğini, ayrımları keskinleştirdiğini ve demokrasiyi zayıflattığını da sözlerine ekledi.
Öte yandan Wall Street Journal, Facebook Dosyaları olarak bilinen bir dizide, Haugen’in işten ayrılmadan önce kopyaladığı iç yazışmaları ve belgeleri aktarıyor. Iowalı veri bilimcisi, lisans diplomasını bilgisayar mühendisliğinde aldıktan sonra Harvard’da işletme bölümünde yüksek lisans yapan; Google ve Pinterest dahil farklı şirketlerde çalışan Haugen, CBS’e "Birçok sosyal ağ gördüm ve Facebook'ta işler daha önce gördüğüm her şeyden ciddi anlamda daha kötüydü" dedi.
"Facebook tekrar tekrar algoritmalarını para kazanmak gibi kendi çıkarları için en uygun hale getirmeyi seçti" diyen Haugen, binlerce sayfalık kanıtın şirketin nefret, şiddet ve yanlış bilgiyle çevrimiçi mücadelede ilerleme kaydettiğine dair yalan söylediğini gösterdiğini de ekledi.
Haugen, CBS’e "Facebook’un bugün var olan hali toplumlarımızı paramparça ediyor ve dünyanın dört bir yanında etnik şiddete yol açıyor" dedi.
Sızdırılan diğer belgeler, şirket hissedarlarından bazılarının Facebook’a dava açtığını da gösteriyor. Davaya neden olan esas şüphe, şirketin Cambridge Analytica veri skandalını çözmek için ABD Federal Ticaret Komisyonu’na yaptığı yaklaşık 45 milyar TL'lik ödemenin Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’i kişisel sorumluluktan koruma amacı taşıması.
Facebook’un Küresel İlişkiler Başkan Yardımcısı olarak çalışan eski Liberal Demokrat lider Nick Clegg, geçen hafta ABD senatörlerine verdiği ifadede sızdırılan belgelerin platformun gençler üzerindeki olumlu etkilerini öne çıkaramadığını söyledi.
Clegg, CNN’de suçlamaların insanlara "yanlış bir avuntu" verdiğini söyleyerek Facebook’un Kongre Binası ayaklanmasından sorumlu olduğu imalarını da eleştirdi.