Yayınlanma: 22 Ağustos 2019 19:55
Güncellenme: 19 Ocak 2025 03:58
Bitcoin kripto para olarak bilinen ilk sanal veya dijital para birimidir ve gerçekte kim olduğu bilinmeyen Satoshi Nakamoto adıyla veya lakabıyla bilinen girişimci bir kişi tarafından ortaya çıkarılmıştır. Bitcoin bildiğimiz diğer tüm para birimleri gibi ister yerel ister elektronik ortamda herhangi bir şey satın almak için kullanılır. Bitcoinin ortaya çıkmasının en temel sebebi merkez bankası ve kapitalizime karşı bir fikir olmasıdır. Bu da bitcoini geleneksel paradan ayıran en onemli faktör olmuştur.
Bitcoin ağının bu derece popüler olması sistemin şeffaflığından kaynaklanmasıdır. Bitcoin ağı herhangi bir kurum veya kuruluş tarafından kontrol edilemez ve bitcoinin amerikan dolarında olduğu gibi herhangi bir ülke ile bağı yoktur. Tüm bitcoin ağının devamlılığı Bitcoin Madencileri dediğimiz gelişmiş bilgisayarlar veya bağımsız kuruluşlar tarafından sağlanır. Bitcoin madencileri SHA 256 şifreleme algoritmasına dayanan bir kriptolojik matematiksel algoritma vasıtasıyla bitcoin işlemlerini doğrular ve yapmış oldukları bu doğrulama işlemi karşısında Satoshi kazanır.(Satoshi mikro düzeyde bitcion anlamında kullanılır). Doğrulama işlemi 2008 yılındaki ilk bitcion transferinden günümüze kadar gelmektedir. Bu sebeple madencilerin bu matematiksel problemi çözmeleri her geçen gün zorlaşmaktadır. Sistemin güvenirliği de buradan gelmektedir. Dünyanın dört bir yanındaki madenciler aynı günlüğü yazmaktadır. Sistemdeki madenci sistemi aldatmaya çalışıp günlüğü değiştirse bile diğer madencilerin günlüğü ile uyuşmadığı için sistem dışında kalır.
Hiçbir devlet yada merkez bankası bitcoini veya işlemlerin oluşturulduğu bitcoin ağını kontrol edemez. Bitcoin madencilerinden oluşan bir topluluk ağı oluşturur, sisteme sadık bir şekilde doğrular ve ödülünü kazanır. Dünyanın dört bir yanındaki madenciler aynı günlüğü yazmaktadır. Sistemdeki madenci sistemi aldatmaya çalışıp günlüğü değiştirse bile diğer madencilerin günlüğü ile uyuşmadığı için sistem dışında kalır.
İsteyen herkes bitcoin kaynak koduna katkı sağlayabilir ya da onu değiştirebilir çünkü bitcoin kodu halka açık olarak sergilenir. Bitcoin kaynak dosyasında dünya üzerindeki gerçekleştirilmiş ilk işlemden son işleme kadar bütün işlemler şifrelenmiş cüzdan numaraları ve miktarları ile yer almaktadır. Bununla birlikte bir yazılım geliştirici bitcoin kodunu değiştirdiğinde bu değişikliğin geçerli olması hem bitcoin ağını oluşturan bitcoin madencilerinin %51’inin bunu kabul etmesi gerekir hemde matematiksel olarak toplam bitcoin sayısının doğrulanması gerekir. Bitcoin ağını diğer para sistemlerinden daha şeffaf ve sağlam kılan en başlıca özellikte budur. Merkez bankası başkanı yada meclis üyeleri vermiş oldukları bir faiz oranı kararıyla bir ülkenin kullandığı para birimini etkileyebilir fakat bitcoinde kişi bazlı etki olması çok güçtür.
Her bir bitcoin işlemi blockchain denilen herkese açık bir kayıt sisteminde tutuluyor olsa da bu alıcı ve satıcıların gerçek isimleri şifrelenerek saklanır, bitcoin kaynak dosyasında sadece bitcoin cüzdan adresleri yer alır. Her bir cüzdan adresi özeldir ve bu cüzdanın sahibi kendini ifşa etmediği sürece bu cüzdan belirli bir kişi ile ilişkilendirilmez.
19sFse9wp4B18SeiScPoXGyxi2naBlNT1z bu bitcoin göndermek ve almak için kullanılan örnek bir bitcoin adresidir ve eşsizdir. Yani bu adresten sadece bir tane bulunur. Bir bitcoin adresine sahip olmak için bilgisayarınıza yada mobil cihazınıza bir bitcoin cüzdanı kurmalısınız ya da günümüzde flash disk benzeri cihazlarda saklanabilinir. Bitcoin cüzdanı bitcoinlerinizi saklayabileceğiniz banka hesabı gibi düşünebileceğiniz bir bilgisayar yazılım veya cihazdır. Bitcoin cüzdanınızda birden fazla bitcoin adresi ve bitcoin bulunabilir. Ayrıca birden fazla bitcoin cüzdanı da oluşturabilirsiniz. Bitcoin anonim olmasına rağmen eğer bitcoinlerinizi bir online alım satım platformu üzerinden satın alırken sizden kimlik ve adınıza kayıtlı bir fatura hatta elinizde günün tarihi ve kimliğinizi içeren bir selfie bile isteyebilir.
Yapılan her bir bitcoin işlemi herkese açık kaynaklı online kayıt defteri üzerine detaylı olarak kaydedilir. Bu kayıt defteri blockchain olarak adlandırılır. Blockchaini kullanarak herhangi biri, bir adreste kaç para olduğunu, bu adrese giren ve çıkan para miktarlarını görebilir fakat bu adresin gerçek sahibini göremezler.
Bir bitcoin adresine bitcoin gönderdiğinizde bu işlemi geri alamazsınız. Ayrıca bitcoin cüzdanı yenisiyle değiştirilmez. Örneğin, eğer bitcoin cüzdanınız harddisk üzerindeyse ve herhangi bir yedeği yoksa bu hardisk hasar görmesi durumunda, ya da bilgisayarınız hacklendiğinde tüm bitcoinlerinizi kaybedebilirsiniz. Kaybedilen bitcoinleri asla geri almanız mümkün değildir. Bu yüzden bitcoin cüzdan güvenliği için düzenli yedekleme yapılmalı ve gerekli güvenlik tedbirleri alınmalıdır. Bitcoin ile uluslar arası para transferi yapmak birkaç dakika gibi kısa bir sürede gerçekleşir ve gönderim masrafı swift ücretlerinden 95% daha ucuzdur. Bu da bitcoin sisteminin dünyada kullanılmasının en büyük sebebidir.
Bitcoin madencileri ve tüccarları bitcoin ağının yani blockchainin sonş derecede güvenli olduğunu savunuyorlar. Sistemin herhangi bir devlete veya merkez bankasına bağlı olmaması yani sistemin %51’i bir kişi ya da kurum tarafından kontrol edilmediği sürece Bitcoin ağının yanıltılması imkansızdır. Örneğin, bir kişinin bir işlemi değiştirebilmesi ya da aynı parayı iki kez harcayabilmesi için ağın çoğunluğuna sahip olması ve ağ üzerindeki her madencinin herkese açık şifrelenmiş kaynak dosyasının aynı işlemleri değiştirmesi gerekir. Blockchain yani kayıt defteri üzerinde bir anlaşmazlık olduğunda sistem çoğunluğun dediği şeyi yapar. Bu sebepten farklı bitcoin madencilik şirketlerinin ve bitcoin madencilik havuzlarının %51’e ulaşması yönünde endişler de bulunmakta ve ancak %51’e ulaşan bir grup bitcoin ağında değişiklik yapabilir.
Bitcoinler madencilik (mining) denilen işlem sayesinde oluşturulur. Madencilik, işlemlerin doğrulanmasında katkıda bulunan kişiler tarafından kullanılan bir terimdir. Madenciler THz hızında özel bilgisayarlar kullanarak hem ağdaki işlemleri doğrular hem de ağın güvenliğini sağlamış olur. Yapmış oldukları katkıdan ötürü de yeni bitcoinler ile ödüllendirilirler. Bitcoinler sadece bu şekilde üretilir. Yeni koinler önceden belirlenen sabit ve azalan bir oranda üretilir. Her yıl üretilen bitcoin miktarı yarıya iner ve bu işlem toplamda 21 milyon bitcoin dolaşıma sokulana kadar devam eder. Bu noktada bitcoin madencileri işlem ücretleri ile ödüllendirilecektir. Bir madenci yeni bir doğrulama oluşturulduğunda blok kapatılır ve blockchaine eklenir. Blok başına verilen ödül miktarı her dört yılda bir yarıya düşer.
Bitcoin birçok kişiye birçok farklı nedenden dolayı cazip gelmektedir. Bitcoin anonimliği sağlayabilir, hızlıdır ve diğer hiçbir geleneksel paranın sunmadığı kadar paranız üzerinde hakimiyet kurmanızı sağlar. Paranızı alacak hiçbir banka yoktur. Bitcoin doğası gereği deflasyonisttir. Yani amerikan dolasında olduğu gibi paranızın değeri düşmez aksine değeri artar. Bitcoin ayrıca yatırımcıların dikkatini çekecek şekilde spekülasyona açıktır. Tüccarlar düşük işlem dücretleri nedeniyle bitcoine yönelmektedir. Tüccarlar kredi kartları ile yapılan işlemlerde işlem ücreti olarak %2-3 ücret öderler, öte yandan bitcoin işlemlerinin çoğu icretsizdir. Bazı şartlar sağlandığında işlemler ücretsizdir. Şartları sağlamayan işlemlerden bin byte başına 0.0001 BTC işlem ücreti alınır. Ortalama bir işlem 500 byte büyüklüğündedir ve bazı şartları sağlamadığı için transfer edilen miktardan ağımsız olarak 0.0001 BTC işlem ücreti kesilir.
Bitcoin sahibi olmanın birçok yolu mevcuttur. En yaygın yöntem bitcoin alım satımı yapılan bir websitesi üzerinden satın almaktır. Diğer bir yöntem bir bitcoin madencilik ağına katılıp madencilik yaparak bitcoin elde etmektir.Günümüzde ASIC madencilik cihazları pıyasaya çıkmadan önce kullanıcılar kişisel bilgisayarlarında bitcion madenciliği yapabilmekteydi. Bitcoin madenciliği zorlaştıkça o günler geride kaldı ve artık aynı ekipman ile bitcoin üretmek çok zorlaştı. Artık bitcoin madencisi olmak ve kar elde etmek sadece büyük şirketlerin yapabileceği bir iş haline geldi. Bireysel kullanıcılar için en iyi yöntem bir websitesi üzerinden satın almak. Ayrıca ücretsiz bitcoin kazanmanın yollarını da bulabilirsiniz.
Bitcoin’in yaratıcısı, Bitcoin’in white paperında adı geçen Satoshi Nakamoto’dur. Fakat Satoshi Nakamoto’nun kimliği henüz açığa çıkmamıştır. Satoshi Nakamoto bir kişi olabileceği gibi, bir ekibin takma adı da olabilir.
Bitcoin’e ait white paper 31 Ekim 2008 tarihinde Satoshi Nakamoto tarafından Bitcoin’in resmi sitesine yüklenmiştir. Yüklendikten sonra birdaha Satoshi Nakamoto'dan haber alınamamıştır.
Satoshi, Bitcoin’in kurucusu Satoshi Nakamoto’ya duyulan saygı sebebiyle Bitcoin’in bir milyonda birine verilen isimdir. Yani bir satoshi 0.00000001 BTC’ye eşittir.
“Hemen ve tereddüt etmeden kendim için yeni fırsatlar keşfediyorum. Bu beni başarılı kılıyor. Şu anda ana para kaynağım Bitcoin Bank adlı bir kripto para birimi ticaret programı. Bu, kısa sürede küçük bir servet kazanmak için en uygun fırsat. Büyük bankalar programı kapatmadan önce bunu herkes denemeli.”
Bu konu internette herhangi bir bilgi bulunamamaktadır.
Büyük bankaları iflasa sürükleyebileceği iddia ediliyor.
“Güvendiğim bir arkadaşım bana bundan bahsettiğinde ben de aynısını düşündüm. Ama ne kadar para kazandığını kendi gözlerimle gördükten sonra, benim de denemem lazımdı.
İyi ki denemişim diyorum çünkü hayatım boyunca kazandığım en yüklü ve en kolay paraydı. Sadece telefon ya da bilgisayar kullanarak bir günde kazanılan yüz binlerce liradan bahsediyorum. Havadan para kazanmak için olabilecek en hızlı yol. Ama daha fazla insan keşfedince veya büyük bankalar tarafından kapatılınca böyle bir fırsat kalmayacak.”
Şimdilik evet, yasaldır.
Stefan Thomas, isimli Alman bir yazılımcıdır.
Bitcoin Code web sitesindeki bir robotu kullandığı ifade ediliyor.
Jun 22, 2022. 📈📉 pic.twitter.com/cvC88fq1Q2
— Bitcoin (@Bitcoin) May 17, 2023