Fuat Oktay'dan Ekrem İmamoğlu Açıklaması
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na siyasi yasak ve hapis cezasına ilişkin "Muhalefetin kendi içindeki cumhurbaşkanlığı adaylığı kavgasına alet edildiğini" iddiasında bulundu. Oktay, muhalefete, "Herhangi bir bahaneye sarılmadan, delikanlıca adaylığını ilan edip, meydana çıkmaya çağırıyoruz" diye çağrıda bulundu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen mahkumiyet kararına ilişkin olarak TBMM'de açıklama yaptı. Oktay, kararın 'kesinleşmediğini' ifade ederek, "yargısal süreçler devam etmektedir" dedi. Karar hakkında "yanlış" olması halinde, düzeltecek kurumun yine yargı kademeleri olduğunu söyleyen Oktay, İmamoğlu'na verilen mahkumiyet kararının "Muhalefetin kendi içindeki cumhurbaşkanlığı adaylığı kavgasına alet edildiğini" ileri sürdü. Oktay, muhalefete, "Herhangi bir bahaneye sarılmadan, delikanlıca adaylığını ilan edip, meydana çıkmaya çağırıyoruz" diye konuştu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda bütçenin tümü üzerindeki görüşmeler ve partiler adına son konuşmalar devam ediyor.
Görüşmelerde, gruplar adına yapılan konuşmaların ardından yürütme adına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay söz aldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret suçlamasıyla 2 yıl 7 ay hapis cezası ve siyasi yasak kararı verilmesine değinen Oktay, "Mahkeme kararlarının arkasında siyasi akıl aramak, siyasal akılsızlığın ta kendisidir" dedi.
Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizim yargı kararı hakkında beyanda bulunmamız mümkün değildir. Karar henüz kesinleşmemiştir. Verilen kararda yanlış varsa bunun düzeltileceği yer yargı kademeleridir. Kendine güvenenleri, herhangi bir bahaneye sarılmadan delikanlıca (Cumhurbaşkanlığı) adaylığını ilan edip meydana çıkmaya çağırıyoruz."
Oktay, Anayasa'ya göre yargının bağımsız olduğunu ve yargı kararları üzerine konuşamayacaklarını şu sözlerle söyledi:
"Anayasamızın 'Yargı Yetkisi' başlıklı 9’uncu maddesinde, yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılmaktadır. Yine, Anayasamızın 138. Maddesinde; Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılmasıyla ilgili soru sorulamayacağı, görüşme yapılamayacağı veya herhangi bir beyanda bulunulamayacağı; yasama ve yürütme organları ile idarenin, mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği açıkça hüküm altına alınmıştır. Anayasanın bu maddesinden anlaşılacağı üzere bizim bir yargı kararı hakkında beyanda bulunmamız mümkün değildir."
https://twitter.com/fuatoktay/status/1603827528162238464?s=20&t=puP21PDxtmvaLkZurLNVlQ
Bununla da ilgilenebilirsiniz:
Türkiye'yi Sosyal Medyadan Takip Edin!
TrSondakika resmi Facebook sayfasını takip etmek için tıklayın!
TrSondakika resmi Instagram hesabı için burayı tıklayın!
TrSondakika resmi Twitter hesabını takip etmek için buraya tıklayın!