Yayınlanma: 17 Ocak 2023 15:29
Güncellenme: 18 Ocak 2025 14:50
Guatr Nedir? Guatr Belirtileri Nelerdir?
Guatr hastalığı toplumun büyük bölümünü özellikle kadınları daha çok etkileyen bir hastalık. Guatr hastalığı tanısı için doktor el ile boyun bölgesini muayene ettikten sonra tiroit testleri ve ultrason isteyebilir. Eğer gerekli görürse bu testlerin yanı sıra hastadan iğne biyopsisi, tiroit sintigrafisi ve tiroit antikorlarına bakarak tanı koyabilir. Guatr nedir, guatr hastalığının nedenleri nedir, guatr hastalığının belirtileri nelerdir? Sizler için derledik.
Guatr Nedir?
Boynun ön alt kısmında, nefes borusunun etrafında bulunan tiroit bezinin büyümesine ve şişmesine “guatr” denilir. Özellikle iyot eksikliği olan kişilerde yaygın görülür ve Türkiye’de de görülme sıklığı fazladır. Cinsiyet dağılımına bakıldığında, kadınlar erkeklere oranla 5 kat daha fazla risk altındadırlar. Bir kişiye guatr teşhisi konulması için ilk olarak el ile muayene yapılır. Bunun yanı sıra ultrason, kan testi, tiroit sintigrafisi biyopsi gibi yöntemlere başvurulabilir.
Guatr Nedenleri Nelerdir?
Guatr'ın dünyada en sık görülen nedeni beslenmede iyot eksikliğidir. Diğer nedenleri ise şu şekilde sıralayabilriz:
Guatr Belirtileri Nelerdir?
Guatr bazı kişilerde belirti göstermezken bazı kişilerde ise boyun bölgesinde şişlik görülebilir. Bu şişliğin yanı sıra nefes darlığı, ağrı veya öksürük de eşlik edebilir. Tiroit bezinin az ya da çok hormon salgılamasına göre belirtiler gösteren guatr hastalığı, yetersiz hormon salgılanmasında kiloya, uyku haline, kabızlığa, halsizliğe, saç dökülmesine ve kuru cilde neden olabilir. Eğer hastada normalden fazla hormon salgılanıyorsa bulantı, sinirlilik, baş ağrısı, çarpıntı, ishal ve titreme yaşanabilir.
Guatr Tedavisi Mümkün Müdür?
Tiroid bezi hastalıklarının belirtileri görülen kişilerde gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra tedavi, tiroit hormonlarının düzeyine ve tiroit bezinin özelliklerine göre belirleniyor. Tedavide takip, ilaç, radyoaktif iyot (atom tedavisi) veya operasyon seçeneklerinden uygun olanına karar veriliyor. İlaç tedavisi kararı verilen kişilerde tedavinin süresi ve ilacın dozu hastalığın derecesine göre düzenleniyor. Zehirli guatr denen hipertiroidi durumunda ilaç tedavisi sonrası radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi gündeme geliyor.
Troidektomi (Guatr) ameliyatı ile güne başladık#troidektomi#guatr pic.twitter.com/67q1rEpYjG
— Prof.Dr.Aziz Sümer (@drazizsumer) December 3, 2020