Güneş Yanığı Nasıl Tedavi Edilir?
Yaz aylarında sık sık meydana gelen güneş yanıkları, uzun dönemde deri kanserine ve yaşlanmaya neden olabilir. Peki cilt yanıkları nasıl tedavi edilir? Cilt yanıklarından korunmak ne yapılabilir?
Yaz mevsiminde çok fazla maruz kalınan
güneş ışınları bazı
sağlık sorunlarına yol açabilir. Yaz mevsiminde özellikle öğle saatlerinde uzun süre güneş altında kalmak, ciltte alerji, kalıcı leke ve izlere, birinci hatta ikinci derece yanıklara neden olabilmektedir.
Uzmanlar güneş altında 30 dakikanın üzerinde kalınan durumlarda güneş kremi ve güneş gözlüğü kullanımı gerektiğine dikkat çekiyor.
Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?
Cilt yanığı oluştuğunda ilk olarak etkilenen bölge soğutulmalıdır. Cildin soğutulması acıyı hafifletir ve iltihap oluşmasını önler.
Buz direk olarak yanık olan bölgeye uygulanmamalıdır. Soğuk suya batırılmış havlu yeterli olacaktır. Acı hafifleyene dek soğuk komprese devam edilmelidir.
Bol sıvı tüketimi de güneş yanığı nedeniyle oluşan sıvı kaybının önüne geçecektir.
Güneş yanığına yoğurt sürmekten ise kaçınılmalıdır. Yoğurt anlık olarak yanan bölgeyi serinletir ancak oluşan iltihabı iyileştirici bir etki göstermez. Ayrıca süt ürünlerindeki bakteriler enfeksiyonu tetikleyebildiğinden yoğurt sürmekten kaçınmak gerekir. Papatya veya aloe vera içeren ürünler iltihap giderici özelliği nedeniyle yanık bölgeye sürülürse iyileşmeyi hızlandırır.