
Yayınlanma: 11 Mart 2026 17:02
Güncellenme: 12 Mart 2026 13:11
II. Dünya Savaşı sırasında yaşanan en ilginç hikâyelerden biri, bir boz ayının resmen askere yazılmasıdır. Wojtek adlı ayı, Polonyalı askerlerle birlikte cepheye giden ve hatta askeri rütbe alan tarihin en sıra dışı “askerlerinden” biri olarak bilinir. Onun hikâyesi hem savaş tarihine hem de insan-hayvan ilişkisine dair unutulmaz bir örnek oluşturur.
1942 yılında Polonyalı askerler İran’ın Hemedan bölgesinde annesi avcılar tarafından öldürülen küçük bir ayı yavrusu ile karşılaştı. Yavru ayı bir İranlı çocuktan satın alındı ve birlik tarafından sahiplenildi. Kısa sürede, askerlerin maskotu hâline gelen ayıya Wojtek adı verildi. Bu isim Lehçede “mutlu savaşçı” ya da “neşeli asker” anlamına gelir.
Başlangıçta askerler ayıyı yoğunlaştırılmış sütle besledi ve kısa sürede birlik hayatına alıştı. Zamanla çadırlarda askerlerle birlikte yaşamaya başladı ve onların günlük rutinlerine uyum sağladı.
Wojtek’in hikâyesini benzersiz yapan olaylardan biri, resmen askeri kayıtlara geçirilmesidir. Ayı, Polonya ordusunun sürgündeki birliklerinden biri olan Polish II Corps içinde görev yapan 22. Topçu İkmal Bölüğü tarafından sahiplenilmişti.
1944 yılında birlik İtalya cephesine gönderilirken, askeri gemilerde hayvan taşınmasına izin verilmiyordu. Bu sorunu aşmak için Wojtek resmî olarak orduya yazıldı. Ona bir asker numarası, maaş defteri ve rütbe verildi. Böylece tarihte nadir görülen bir olay gerçekleşti: bir ayı resmi olarak asker oldu.
Wojtek’in ünü özellikle Battle of Monte Cassino sırasında yayıldı. 1944 yılında gerçekleşen bu kritik muharebe, İtalya’daki en zorlu çatışmalardan biri olarak bilinir.
Anlatılanlara göre; Wojtek, askerleri taklit ederek top mermisi sandıklarını taşımaya başladı. Yaklaşık 45 kilogram ağırlığındaki mühimmat sandıklarını taşıdığı ve bunları kamyonlara yüklemeye yardımcı olduğu anlatılır.
Bu olayın ardından Wojtek birlik içinde bir kahraman hâline geldi. Hatta birliğin ambleminde top mermisi taşıyan bir ayı figürü kullanılmaya başlandı.
Wojtek yalnızca savaş alanında değil, günlük yaşamda da askerlerle birlikteydi.
Askerlerle güreşmeyi severdi.
Kamyonlarda yolculuk ederdi.
Tatlı yiyecekler ve meyveler en sevdiği yiyeceklerdi.
Bazen askerlerden öğrendiği alışkanlıklarla bira içtiği ve sigara yediği bile anlatılır.
Bu davranışlar onun birlik içinde sadece bir maskot değil, aynı zamanda moral kaynağı olmasını sağladı.
II. Dünya Savaşı bittikten sonra Polonyalı birlikler Britanya’ya taşındı. Wojtek de askerlerle birlikte İskoçya’ya götürüldü.
1947 yılında birlik dağıtılınca Wojtek, hayatının geri kalanını geçirmek üzere Edinburgh Zoo’ya verildi. Burada eski silah arkadaşları onu sık sık ziyaret etti. Hatta bazı askerlerin onunla Lehçe konuştuğunda tepki verdiği ve eski günleri hatırladığı anlatılır.
Wojtek 1963 yılında 21 yaşında hayatını kaybetti. Ölümünde yaklaşık 500 kilogram ağırlığında ve 1,8 metre boyundaydı.
Bugün, Wojtek’in hikâyesi savaş tarihinin en sıra dışı hikâyelerinden biri olarak anlatılmaya devam ediyor.
Polonya ve Birleşik Krallık’ta onun anısına birçok heykel ve anıt yapılmıştır. Özellikle Edinburgh’da bulunan heykel, Wojtek’in bir Polonyalı askerle birlikte yürüdüğünü gösterir.
Wojtek, II. Dünya Savaşı’nın en ilginç sembollerinden biri olarak hatırlanır:
Bir ayı, savaşın ortasında askerlerle birlikte yaşamış ve tarihte “rütbeli bir ayı asker” olarak yerini almıştır.