Yayınlanma: 11 Haziran 2023 22:00
Güncellenme: 24 Kasım 2024 09:38
Almanya’da iki hukuk firması, Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin kurduğu ve mRNA bazlı Covid-19 aşısının kalıcı sağlık sorunlarına sebep olduğu iddiası ile BionTech'e tazminat davası açtı.
Orta yaşlarda bir sağlık çalışanında aşı sonrası kalp ritim bozukluğu ve beyin sisi gibi semptomların görüldüğü öne sürülen davada, 150 bin Euro (yaklaşık 3.8 milyon TL) talep edildi.
Financial Times'ta yer alan habere göre, bu dava, Hamburg bölge mahkemesinde düzenlenecek olan ve toplamda 1 milyon Euro'ya (yaklaşık 25 milyon 160 bin TL) ulaşan tazminat davalarından yalnızca bir tanesi..
İngiliz Financial Times gazetesi, şirketlerden birinin Düsseldorf merkezli Rogert & Ulbrich olduğunu ve diğer şirketin ise Mainz merkezli Casar-Preller olduğunu duyurdu. Gazete her iki şirketin de geçmişte Alman otomotiv markası Volkswagen’in dizel yakıt skandalından hukuki zafer kazandığını da vurguladı.
Ulbrich bunun yanında, kan testleri yapılan bazı müvekkillerinin, bilim insanlarının gerçek olmadığını söylediği "aşı kaynaklı bağışıklık yetmezliği sendromu" ya da diğer adıyla "V-AIDS" mağduru olduklarını gösterdiğini de iddialar arasına ekledi.
Ulbrich Financial Times'a yaptığı açıklamada, Alman medyasında çıkan ve kendisini komplo teorisyeni olarak gösteren haberlerin, ilaç şirketlerini korkutmak konusunda "iyi bir iş çıkardığını" ifade etti.
BionTech tarafından davalara ilişkin olarak gelen açıklamada, aşının nörolojik yan etkisinin yanı sıra kalp iltihabı olarak bilinen miyokardite neden olduğu hakemli dergiler tarafından ispat edilmiş olmasına rağmen, davaların reddedileceği konusunda kendinden emin olduğu yazıldı.
BioNTech, "Aşının güvenlik profilinin sürekli olarak izlenmesi ve dünya çapında 2,6 milyar dozdan fazla Covid-19 aşısının uygulanmasının ardından, bugüne kadar ilgili ürün bilgilerinde zaten listelenenler dışında potansiyel yan etkiler tespit edilmemiştir" ifadelerini kullandı.