Yayınlanma: 19 Şubat 2024 06:26
Güncellenme: 17 Ocak 2025 00:06
Türkiye'de milyonlarca çalışanı doğrudan etkileyecek önemli bir düzenleme kapıda! Hükümet, iş kanunlarında köklü değişikliklere gitmek için kolları sıvadı. Bu kapsamlı çalışma, ücretten çalışma saatine, genel tatil ücretlerinden esnek çalışmaya kadar pek çok konuyu ele alıyor.
Öncelikli olarak, haftalık çalışma saatlerinin 45 saatten 40 saate düşürülmesi planlanıyor. Bu değişiklik, mevcut dağınık mevzuatın toplanması ve çalışanların güçlendirilmesi amacıyla hayata geçirilecek. Örneğin, basın iş kanunu ve denizcilik iş kanununda haftalık çalışma süresi 48 saat iken, diğer meslek gruplarında 45 saattir. Yapılan düzenlemeyle bütün meslek gruplarını kapsayacak şekilde genel bir 35-40 saatlik çalışma süresi hedeflenmektedir.
Çalışma Saatlerine İnce Ayar: Türkiye'de 1936'da belirlenen günlük 8, haftalık 48 saatlik çalışma süresi, günümüz şartları ve teknolojik gelişmeler göz önüne alınarak revize edilecek. Halihazırda yürürlükte olan 2003 tarihli İş Yasası'na göre haftalık çalışma süresi 45 saattir. Ancak hükümet, bu süreyi daha da kısaltarak çalışanların daha sağlıklı bir iş-yaşam dengesi kurmalarını hedefliyor.
Yeni Hak Kategorileri: Yapılan düzenlemeyle birlikte, iş kanunlarının tekelleştirilmesi sağlanacak ve çalışanların hakları güçlendirilecek. Yeni hak kategorileri geliştirilirken, mevcut haklar da korunacak. Böylece, çalışanlar hem standart hem de yeni kazanımlarla daha güçlü bir konuma gelecek.
Dağınık Mevzuata Son: Özellikle fazla çalışma katsayıları gibi ayrıntılara odaklanan düzenleme, çalışma ilişkilerini daha şeffaf hale getirmeyi amaçlıyor. Fazla çalışmalara ilişkin katsayıların bir yerde yüzde 50, bir yerde yüzde 25 olmasına dikkat çekilirken, yeni düzenlemeyle dağınık mevzuat bir araya getirilecek.
Alışanı Merkeze Alan Düzenleme: Yeni kanun çalışmalarının merkezinde, işin kalbinde bulunan çalışanlar olacak. Çalışanların güçlenmesi, işletme ve işverenin gelişimi için kritik bir faktör olarak öne çıkıyor. Yapılan düzenlemede, çalışanların vasıflarının gelişmesine yönelik hükümler de yer alacak.
Bakan Işıkhan Sinyalleri Vermişti: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz aylarda çalışma saatlerine yönelik düzenlemeyle ilgili sinyaller vermişti. Sosyal Güvenlik Kurumu'nda sürdürülebilirliği güçlendirmeyi amaçlayan bu düzenleme, esnek çalışma biçimlerini teşvik ederek istihdamı artırmayı hedefliyor