Yayınlanma: 24 Haziran 2023 17:25
Güncellenme: 17 Ocak 2025 23:02
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle, Şubat ayındaki yıkıcı depremlerden zarar gören kadın girişimcileri hedefleyen yeni bir hibe programı başlatıldı. Erken iyileştirme çabalarının bir parçası olarak, bu ortak girişim, depremlerin en çok etkilenen dört ilinden biri olan Kahramanmaraş'ta işletmelerini yeniden inşa etmeye çalışan kadın işletme sahiplerine mali destek sağlamayı amaçlıyor. Girişim, UNDP Türkiye'nin Temsilcisi Louisa Vinton ve KMTSO Başkan Yardımcısı Hikmet Gümüşer önderliğinde Kahramanmaraş'taki kadın girişimcilerle gerçekleştirilen bir toplantıyla resmi olarak başlatıldı.
Ticaret Borsası'nda düzenlenen lansman etkinliğine kadın girişimcilerden önemli bir katılım oldu. KMTSO Başkanı M. Hanefi Öksüz, UNDP Bölgesel Koordinatörü Hamit Doğan ve UNDP Temsilcisi Mihriban Ançel, lansman toplantısına katıldı. Açılış konuşmasında Öksüz, KMTSO ve UNDP arasındaki işbirliğiyle başlatılan hibe desteğinin önemini vurgulayarak, yardımları için Louisa Vinton'a minnettarlığını ifade etti.
Katılımcılara hitap eden UNDP Türkiye Temsilcisi Louisa Vinton, depremlerin Türkiye'deki küçük işletmelere olan yıkıcı etkisini vurgulayarak, en çok etkilenen yedi ilde 220.000 işletmenin tamamen yıkıldığını belirtti. "Kadın girişimcilere ve kadınların sahip olduğu işletmelere can simidi oluşturarak, amacımız sadece bireylerin geçimini sağlamak değil, aynı zamanda bölgenin dönüşümünü teşvik edecek bir tedarik ve talep döngüsü başlatmaktır. Deprem etkilenen bölgelerde yaptığımız çalışmalara dayanarak, UNDP benzer iyileştirme programları başlatmaya hazırlanıyor." dedi.
KMTSO Başkan Yardımcısı Hikmet Gümüşer, "Hibe programı aracılığıyla kadın işletme sahiplerimizi yerel ekonominin canlanmasına önemli katkılar yapmaya teşvik etmeyi amaçlıyoruz." dedi. Ayrıca, "Bir Ticaret ve Sanayi Odası olarak işverenlerimizin karşılaştığı zorlukları ele almaya her zaman çalıştık. Finansman, büyük engellerden biri oldu. Bugün, finansman zorluğunu kısmi olarak çözmek için etkileyici bir program başlattık. Şehrimizdeki kadın girişimciler için bir hibe programı duyurduk. Hibe programından faydalanmak için kadın işletme sahiplerinin faaliyetlerine devam etmeleri gerekiyor. İşletmeleri tamamen yıkılan ve faaliyetlerine devam etmeyenler başvuruda bulunamazlar. Program, bireysel ortaklıklara kadar uzanıyor ve ortaklığa dayalı şirketlerde faaliyetlerine devam etmek isteyen kadın işletme sahipleri, kira ödemeleri, hammadde satın alımları ve diğer ihtiyaçlar için hibe desteği başvurusunda bulunabilirler." şeklinde konuştu.
Hibe desteği, Birleşmiş Milletler fonuyla işbirliği içinde yürütülen KMTSO tarafından organize edildi. Hibe başvurularının değerlendirmesi sadece UNDP tarafından gerçekleştirilecek. Başvuru formlarının doğru bir şekilde doldurulması önemlidir. Bu amaçla, 30 Haziran tarihine kadar odamızda özel bir masa oluşturduk. UNDP'ye, Louisa Vinton'a ve UNDP'nin saygıdeğer temsilcilerine destekleri için teşekkür ederiz. Projemizin şehrimizdeki kadın girişimciler için faydalı olacağını umuyoruz."
Hibe programı, 2023 yılının 6 Şubat'ında ilk deprem meydana gelmeden önce Kahramanmaraş'ta kayıtlı işletmeleri olan kadınlara açıktır. Toplamda 11 milyon Türk Lirası ($500.000) bu programa tahsis edilmiş olup, projelerin süresi 1 ila 6 ay arasında olan bireysel hibeler 10.000 ila 300.000 Türk Lirası arasında değişmektedir.
Hibeler için uygun faaliyetler arasında prefabrik veya konteyner çalışma alanı kurma, işletmelerin yenilenmesi ve restore edilmesi, bilgi teknolojisi ekipmanı ve yazılımı, mobilya, makine, ekipman ve malzeme alımı bulunmaktadır. Öncelik, üç veya daha fazla çalışana sahip işletmelere, üretim için makine ve ekipman alımına odaklanan projelere, deprem nedeniyle engelli hale gelen kadınların sahip olduğu veya ortağı olduğu işletmelere ve işletmeleri kısmen veya tamamen zarar gören işverenlere verilecektir. Sadece hafif onarımlarla faaliyetlerine yeniden başlayabilmek için daha az ciddi hasar görmüş işletmelerin onarımları için küçük hibeler sağlanacaktır.
Toplantının ardından KMTSO Başkanı M. Hanefi Öksüz, UNDP Türkiye Temsilcisi Louisa Vinton'a teşekkür plaketi takdim etti.
Depremzede kadın girişimci zor durumda
— 9.Köy (@9uncukoyorg) June 7, 2023
Malatya'da kadın girişimciler, deprem sonrası verilen desteklerin azlığından şikayetçi. Kadın girişimcilerden Tuğba Altun, "önümüzü göremiyoruz" derken, Azize Toy ise yaşadığı zorlukları, "deprem sonrası herhangi bir yerden destek alamadık"… pic.twitter.com/t3ZWfwUqem