Yayınlanma: 27 Şubat 2025 14:42
Güncellenme: 27 Şubat 2025 16:25
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) heyeti, 27 Şubat Perşembe günü İmralı Cezaevi’nde Abdullah Öcalan ile kritik bir görüşme gerçekleştirecek. Görüşme sonrası yapılacak açıklamalar, Diyarbakır ve Van’da kurulacak dev ekranlardan vatandaşlara duyurulacak.
DEM Parti'nin deneyimli isimlerinden Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder, Ahmet Türk, Tuncer Bakırhan, Tülay Hatimoğulları, Cengiz Çiçek ve avukat Faik Özgür Erol’un da içinde bulunduğu heyet, Perşembe günü sabah saatlerinde İmralı Cezaevi’ne gidecek.
Heyetin Öcalan ile yapacağı görüşmenin ardından, İstanbul’da saat 17:00’de bir basın açıklaması düzenlenmesi planlanıyor. Bu açıklamanın en önemli kısmının Öcalan’ın silah bırakma çağrısı olması bekleniyor.
Diyarbakır ve Van’da Dev Ekranlar Kuruluyor
DEM Parti, Öcalan’ın mesajlarının geniş bir kitleye ulaştırılması amacıyla Diyarbakır ve Van’da dev ekranlar kuracak. Açıklamalar, Diyarbakır’da Sur ilçesindeki Şeyh Said Meydanı’nda ve Van’da kent meydanında saat 16:00’da yayınlanacak.
Başlangıçta 28 Şubat Cuma günü Ankara’da yapılması planlanan açıklama, sürpriz bir değişiklikle öne çekilerek İstanbul’a alındı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Abdullah Öcalan ile yapılacak görüşmeler hakkında sık sık açıklamalarda bulunuyor. Bahçeli, 15 Ekim’deki grup toplantısında Öcalan’ın örgüte silah bırakma çağrısı yapmasını istemişti.
Daha sonra 26 Kasım’da yaptığı konuşmada, “İmralı ile DEM grubu arasında yüz yüze temasın gecikmeksizin yapılmasını bekliyoruz,” diyerek bu görüşmelerin gerçekleşmesi gerektiğini vurgulamıştı.
Son olarak 22 Aralık’ta yaptığı açıklamada, “İmralı ile sağlanacak görüşmeler sonucunda terörün bittiği, terör örgütünün lağvedildiği açıklanmalıdır,” ifadelerini kullandı.
2013-2015 yılları arasında Türkiye’de yürütülen Çözüm Süreci, PKK ve Türk devleti arasında barışçıl müzakerelerin yürütüldüğü bir dönemdi. Öcalan, sürecin merkezindeki isimlerden biri olarak, PKK’nın silah bırakmasını sağlayacak bir plan üzerinde çalışmıştı. Ancak süreç 2015’te çatışmaların yeniden başlamasıyla sona ermişti.
PKK lideri Abdullah Öcalan, 1999 yılında terör örgütü kurmak ve yönetmek suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı. O tarihten bu yana İmralı Cezaevi’nde tutuluyor. Avrupa Birliği, ABD ve Türkiye tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK, 40 yılı aşkın süredir silahlı faaliyetlerde bulunuyor.
Perşembe günü gerçekleşecek görüşmenin, Türkiye’de yeniden bir çözüm sürecinin başlayıp başlamayacağı konusunda kritik bir öneme sahip olduğu değerlendiriliyor.