Yayınlanma: 17 Mayıs 2023 13:58
Güncellenme: 2 Aralık 2024 09:31
KPSS A grubu ve B grubu sınava girecek adayların merak ettiği konulardan biri. ÖSYM tarafından kamu kurum ve kuruluşlarının bazı kadro ve pozisyonlarına yerleştirmede uygulanan KPSS'de kadrolar A grubu ve B grubu olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki KPSS A grubu ve B grubu nedir, farkları nelerdir? Sizler için derledik.
KPSS A ve B Grubu Nedir?
KPSS A ve B grupları kişilerin görev alacakları kadroları organize etmek üzere oluşturulan gruplardır.
A grubu kadrolar; Başbakanlık, Bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına atanacaklar yer almaktadır.
KPSS B Grubu, kamu kurumlarındaki kadro ayrımını göstermektedir. Bu kadrolar, KPSS sonrasında ÖSYM başkanlığınca merkezi sistemle ataması yapılan kadrolardır. KPSS B grubu sınavı 2 yılda bir uygulanır.
A Grubu ve B Grubu Arasındaki Farklar Nelerdir?
Kamu kurum ve kuruluşlarının bazı kadro ve pozisyonlarına, “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik” hükümleri uyarınca ÖSYM tarafından yerleştirme yapılmaktadır. Burada sözü edilen Yönetmeliğin 2. maddesinde, kamu görevlerine ilk defa atama yapılacak kadrolar A Grubu Kadrolar ve B Grubu Kadrolar olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
2023 Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) A Grubu ve Öğretmenlik: Başvuruların Alınmasıhttps://t.co/dBeL5rAWsz pic.twitter.com/eUKFvr1QYo
— ÖSYM (@OSYMbaskanligi) May 16, 2023